ALS 82 ANYS

Mor el periodista i escriptor Ramón Chao

El pare de Manu Chao va desenvolupar gran part de la seva vida personal i professional a França

jgarcia2881326 barcelona 20050421   exit  ramon chao autor del libro   por 180521121130

jgarcia2881326 barcelona 20050421 exit ramon chao autor del libro por 180521121130 / SERGIO LAINZ

1
Es llegeix en minuts

Tot i que, coses de la popularitat –en aquest cas del seu fill–, passarà a la història com el pare de Manu Chao, Ramón Chao va ser un nom i cognom prou conegut. L’escriptor i periodista va morir diumenge passat a Barcelona als 82 anys. Nascut a Vilalba (Lugo) el 1935, Chao va desenvolupar bona part de la seva vida a França, on va emigrar el 1956 amb una beca per estudiar música. El 1960 va començar la seva carrera a la ràdio francesa com a comentarista musical.

Pare dels músics Manu i Antoine Chao –fundadors del grup Mano Negra– i germà del teòleg i escriptor Xosé Chao Rego, Ramón Chao va treballar a Radio France, emissora en la qual va ser nomenat el 1968 cap del servei cultural en espanyol i portuguès.

Una dècada més tard també va començar a dirigir totes les emissions en aquests idiomes a Radio France. Tot i que es va acabar establint al país francès, Ramón Chao va mantenir el contacte amb Espanya i Galícia, i també va fer emissions en llengua gallega, prohibides en aquell moment pel dictador Francisco Franco.

Ramón Chao va ser col·laborador de la revista Triunfo i del mensual Le Monde Diplomatique, que dirigeix Ignacio Ramonet. El 1991 va ser nomenat Cavaller de les Arts i les Lletres pel Govern francès. Entre la seva bibliografia figuren una vintena d’obres entre les quals destaquen Prisciliano de Compostela o La pasión de a Bella Otero. El seu últim llibre va ser ‘Cuba-Miracles’, del 2009, escrit conjuntament amb Jacek Wozniak i el seu fill Antoine. L’illa caribenya va ser sempre un dels seus grans interessos intel·lectuals.

Chao va ser creador i impulsor del premi Juan Rulfo, un guardó atorgat per Radio France Internationale des de 1982 i coorganitzat per l'Institut Cervantes de París, la Casa d'Amèrica Llatina, l'Institut de Mèxic a París, el Col·legi d'Espanya, 'Le Monde Diplomatique' (edició espanyola), la Unió Llatina i FondaChao.

Notícies relacionades

El Colexio de Xornalistas ha expressat la seva pena per la pèrdua del periodista de Lugo a través d'un comunicat en el qual traslladen "l'afecte de tota la professió" a la família i amics de Chao.

L'alcalde de Santiago, Martiño Noriega, i la portaveu nacional del BNG, Ana Pontón, també han mostrat el seu condol a través de les xarxes socials per la mort.