cinema iberoamericà

'Una mujer fantástica', triomfadora en uns Premis Platino reivindicatius

La pel·lícula xilena amb producció espanyola ha alçat cinc estatuetes, entre les quals, les de millor pel·lícula, millor direcció i millor actriu

'Estiu 1993', de la catalana Carla Simón, aconsegueix el guardó a la millor òpera prima

zentauroepp43132224 mex01  playa del carmen  m xico   29 04 2018   la actriz chi180430132446

zentauroepp43132224 mex01 playa del carmen m xico 29 04 2018 la actriz chi180430132446 / Jose Mendez

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

La pel·lícula xilena Una mujer fantástica Una mujer fantásticaha complert els pronòstics i ha estat la gran triomfadora de la V edició dels Premis del cinema Iberoamericà. El film, que té producció catalana, ha aconseguit cinc estatuetes, entre les quals, la de millor pel·lícula de ficció, millor direcció per a Sebastián Lelio i millor intèrpret femenina per a l'actriu xilena transgènere Daniela Vega. El palmarès d'aquesta pel·lícula s'ha tancat amb els guardons de millor guió, també per a Lelio juntament amb Gonzalo Maza, i de millor direcció de muntatge per a Soledad Salfate.

Així mateix, la cerimònia celebrada a Xcaret (Cancún, Mèxic) ha encimbellat un altre actor xilè, Alfredo Castro, que s'ha alçat amb el guardó a la millor interpretació masculina pel seu treball a ,en un lliurament conjunt amb la femenina per reivindicar una igualtat "necessària en tots els àmbits". Missatge repetit durant la gala, conduïda pel director, productor i guionista mexicà Eugenio Derbez, en què s'han llançat al·legats contra la desigualtat, el rebuig de la diferència i la falta d'oportunitats.

Reconeixement al cinema espanyol

El cinema espanyol s'ha emportat un bon botí als Premis Platino. , de la catalana Carla Simón, ha aconseguit el guardó a la millor òpera prima; el llargmetratge de David Alonso i Enrique Gato,  ha sigut destacat amb el Platino a la millor pel·lícula d'animació; i o, de Gustavo Salmerón, ha obtingut el premi a la millor pel·lícula documental. Per la seva part, , d'Aitor Arregi i Jon Garaño, ha sigut distingida amb el guardó dedicat al cinema i educació en valors.

Notícies relacionades

El palmarès cinematogràfic l'han completat , amb el premi a la millor música original (Alberto Iglesias), i , que ha aconseguit el premi a la millor direcció d'art (Renata Pinheiro), millor direcció de fotografia (Rui Poças) i millor direcció de so (Guido Berenblum).

'Guardons serièfils'

En aquesta edició s'ha inclòs la categoria d'actors als premis a les sèries. L'espanyola (TVE) ha guanyat en millor telesèrie, i l'actriu Blanca Suárez s'ha emportat la millor interpretació femenina per (Netflix). En l'apartat masculí, que s'ha lliurat conjuntament amb el femení igual com en cinema, Julio Chávez ha sigut vencedor per la sèrie argentina .