POLÍTICA EDITORIAL

On el llibre continua sent respectable

Vicent Monadé, president del Centre Nacional del Llibre a França, publica 'Cómo hacer leer a los hombres de tu vida'

lainz42776771 barcelona    04 04 2018      icult     entrevista con el pre180424202612

lainz42776771 barcelona 04 04 2018 icult entrevista con el pre180424202612 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +

Parlar de política cultural amb un francès és una cosa que a qualsevol català o espanyol el pot fer sentir minimitzat, sobretot amb l'IVA en aquesta matèria elevat fins a un 21%. Sobre la taula hi ha les promeses del PP, però mentre no s'aprovin els pressupostos de l'Estat no hi haurà rebaixes. Vicent Monadé, president del Centre Nacional del Llibre a França, un organisme sense parangó a Europa, va passar per Barcelona fa unes setmanes per presentar Cómo hacer leer a los hombres de tu vida Cómo hacer leer a los hombres de tu vida(Plataforma), un text humorístic que proposa a les dones –que segons Monadé són les úniques que llegeixen– com exercir de prescriptores sense que es noti gaire la pressió. La seva doble faceta d'autor i de gestor cultural el converteix en algú perfecte per repassar estratègies i posicions respecte al sector. Encara que a França parteixin d'un pressupost que potser a nosaltres ens falti: allà un llibre continua sent una cosa respectable, un objecte amb prestigi social.

Per a Monadé no hi ha més secret per mantenir aquest estatus que establir lleis. El Centre Nacional del Llibre rep 30 milions d'euros que redistribueix al llarg de tota la cadena del sector del llibre, autors, editors, llibreters i festivals literaris, a través de subvencions o de préstecs sense interès: «Gestionem diverses iniciatives perquè els joves es trobin els autors i els llibres en llocs poc habituals com ara les platges, el camp i els parcs». I referent a això, allà hi ha el passi de cultura creat pel president Macron: 150 euros per a tots els joves quan compleixin 18 anys. «També –afegeix– ens preocupem per les baules més febles de la cadena, els llibreters i, per descomptat, els autors els drets d'autor dels quals no són suficients perquè puguin viure».

La lluita contra Amazon 

Notícies relacionades

Però, sens dubte, on l'orgull gal arriba al zenit és en el duel que la cultura francesa ha mantingut i continua mantenint amb el gegant Amazon, establint lleis en les quals no tem enfrontar-se amb les europees i en què no ha volgut cedir ni un mil·límetre i ha portat aquesta lluita també al debat públic. La seva aposta ha estat establir un preu únic al llibre digital i igualar l'IVA dels dos suports, digital i paper, en un 5%  (a Espanya el llibre digital continua tenint un 21% d'IVA, mentre que el de paper se situa en un 4%). «Vam voler que fos l'editor qui en decidís el preu i no Amazon –explica Monadé– i ho hem fet en contra de l'opinió europea. Ens van arribar a portar fins al Tribunal de Justícia i no vam cedir, així que estic gairebé convençut que acabarem tenint les polítiques culturals que desitgem. De moment, a França una llei prohibeix a Amazon oferir un 5% de descompte i, alhora, els ports gratuïts. Amazon és una màquina terrible». 

La veritable oposició contra Amazon es troba, segons Monadé, en la feina dels llibreters, que, diu, han aconseguit conservar els seus clients gràcies a la gran qualitat del seu servei. "Avui a París, i a través d'una aplicació per a , tothom pot trobar el llibre que desitgi i reservar-lo a la llibreria més propera". I certifica que són moltes les llibreries que han obert als barris més perifèrics de la capital francesa seguint els parisencs que han hagut de traslladar-se per la gentrificació.