ALTRES ESCENARIS POSSIBLES

"¡Defenseu la música de carrer!"

La Bandarra Street Orkestra va recórrer els carrers i mercats de Bellvitge convocada pel festival Meéec! de L¿Hospitalet

jgarcia43020743 21 04 18 bandarra street orchestra actua por las calles de b180422192855

jgarcia43020743 21 04 18 bandarra street orchestra actua por las calles de b180422192855

3
Es llegeix en minuts
Nando Cruz
Nando Cruz

Periodista

ver +

L’avinguda de Carmen Amaya està pràcticament deserta dissabte al migdia. Una patrulla de testimonis de Jehovà buscant clients, una parella abraçant-se a l’ombra, un veí desenfundant la gàbia de la cadernera, diverses dones amb la compra i poca cosa més. Dues furgonetes s’aturen davant del Mercadona. Baixen 2, 3, 6, 10, 12… ¡15 homes i una dona! Descarreguen tambors, timbals, trompetes i trombons. Aquí n’hi haurà una de grossa.

La Bandarra Street Orkestra arriba de Tarragona amb una missió: alegrar el dia al veïnat del Gornal. És l’encàrrec que ha rebut del festival Meéec!, nascut per fomentar el so de les brass bands i portar la música als barris durant les Festes de la Primavera. No els costarà gaire. La senyora Teresa agafa el micro al líder de la banda i, mirant a les finestres dels blocs, crida: «¡Vinga, Gornal, baixeu tots al carrer!». Està eufòrica. La banda toca una versió de l'I want it all de Queen i ella arrenca a ballar baixant el cucu fins gairebé a terra. Les seves amigues també s’animen. Han passat cinc minuts i l’entrada del súper ja està col·lapsada.

Trombons al pont

S’ha de travessar la via del tren i el sol ja escalfa de valent. ¡Quina mandra! Però no queda cap més remei. S’ha de pujar a aquest pont sense sostre que cada dia han de travessar els veïns. Quan arribin a l’altre costat han de recórrer un tram en silenci perquè la Banda Amics de la Música de Bellvitge ja ha començat l’actuació a tocar del mercat vell. L’Hospitalet està de festa i la música ha sortit als carrers amb tant d’ímpetu que s’estan produint embussos d’orquestres.

Al parc del costat de la biblioteca de Bellvitge, un jubilat fa els seus exercicis rutinaris pedalant assegut en un banc. La banda i el seu seguici se li acosten. «Tinc 83 anys», informa. I l’orquestra arrenca amb la cançó principal de Rocky. L’home dubta de si segueix al seu barri o si ja ha anat a parar a l’altre. Però tot és real. La música, el seu pedaleig i els aplaudiments. I atenció, perquè aquest home és José Moreno, exfutbolista del Sants i àrbitre retirat. ¿Aquest jubilat va xiular Quini!

Adriana domínguez

¿Què és aquest edifici a l’altre costat de la rambla de Marina? ¿El mercat nou? ¡Cap a dins! La locomotora taronja va a ple rendiment. Hi posen més llenya: un clàssic de Skatalites. Les dependentes de la fruiteria Ramon Puig ballen compassades com si fossin part de l’espectacle. La cap de la xarcuteria Los Rayos treu una ampolla de cava per a aquests bandarres que li han alegrat el dia. «¡Tant de bo tots els mercats fossin com aquest!», exclama el domador de la banda. 

Marvin Gaye al metro

Al final del passadís hi ha un paio amb samarreta de La Polla Records. És la del disc Toda la puta vida igual. Acaba de comprar peix. Té l’aspecte seriós i la mirada perduda. S’acosta sorprès per l’enrenou. La banda comença amb Txus, clàssic punk etílic de La Polla Records. Tan bon punt  el domador bandarra veu allà lluny el paio amb samarreta de La Polla, se li acosta i li atansa el micro. Canten junts, galta amb galta, la resta de la lletra. Gran moment.

Es fa tard i encara queda trajecte. Però, ei, ¿no podríem agafar el metro? ¿Tots 16? ¿I el seguici? ¡Al metro! Així que pugen al vagó, algú proposa el que tothom pensa: «Toqueu alguna cosa, ¿no?». I en les quatre parades que hi ha des de Bellvitge fins a la Florida toquen el Sexual healing de Marvin Gaye. Una altra escena inoblidable. I ja en van…

Adriana Domínguez

Notícies relacionades

L’últim trajecte fins a la plaça de la Llibertat el fan a correcuita. Allà els esperen sis orquestres que han arribat a peu, en metro o en autobús des d’altres punts de la ciutat. Hi ha gairebé un centenar de músics. Només els alumnes de l’escola Ernest Lluch i la Municipal de Música ja sumen 50. I després hi ha els de la Balkan Paradise, l’Ermesinde, l’Always Drinking, l’Ali BaBrass i la Diga’ls-hi Inquiets. Potser el festival Meéec hauria de considerar rebatejar-se com a Meeeéeeec!

Tots s’uneixen en un número final que adapta al so Nova Orleans el Shape of you d’Ed Sheeran. El mestre de cerimònies clausura la segona edició del Meéec! amb una petició: «Defenseu la música i, sobretot, la música de carrer».