CITA CINÈFILA

El festival D'A avança una part del seu programa per al 2018

La mostra de cine d'autor de Barcelona dedicarà una retrospectiva a Nobuhiro Suwa i oferirà títols de Maddin, Schrader, Ferrara i Garrel

hanna

hanna

2
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El D’A Film Festival acaba d’avançar un seguit de títols de la seva edició, que es desenvoluparà del 26 d’abril al 6 de maig a, sobretot, els cines Aribau Club i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). És una selecció prometedora d’un programa que arribarà gairebé a les cent pel·lícules, bastantes més respecte a les 74 del 2017. 

Abundància, sigui com sigui, no significa indulgència. L’avanç és molt prometedor. Entre les primeres confirmacions destaca l’estrena a Espanya de, per exemple, The green fog, la fantasia en què el canadenc Guy Maddin (amb suport d’Evan i Galen Johnson) recrea el Vértigo d’Alfred Hitchcock usant metratge d’altres produccions per a cine i televisió que es van rodar a l’Àrea de la Badia de San Francisco. ¿Com és possible? Doncs caldrà esperar al D’A per comprovar-ho.

També estrena a Espanya és First reformed, última pel·lícula de l’imparable i irreverent Paul Schrader, guionista de títols clau de Martin Scorsese i amo d’una gran filmografia pròpia. Ethan Hawke encarna un misteriós reverend, i Amanda Sey-fried, la dona que se li acosta massa, viuda d’un activista ecològic que s’ha tret la vida.

La tríada de grans estrenes (anunciades per ara) es completa amb Hannah, de l’italià Andrea Pallaoro, drama sobre la dissolució psicològica d’una dona arran de l’empresonament del seu marit. Ella és Charlotte Rampling, guanyadora de la Copa Volpi a Venècia per aquest paper. 

També hi haurà pel·lícules d’autors tan importants com Philippe Garrel (Amante por un día), Abel Ferrara (Alive in France), Hong Sang-soo (The day after, només una de les tres que va rodar el 2017) i Arnaud Desplechin (Los fantasmas de Ismaël, amb un trio protagonista de carisma simplement insultant: Mathieu Amalric, Charlotte Gainsbourg i Marion Cotillard).

 Menys coneguts però amb futur són l’alemanya Valeska Grisebach, que ha sorprès en festivals amb Western, espècie de thriller minimalista protagonitzat per un grup d’obrers alemanys a Bulgària, i Janos Carpignano, amb una neorealista A ciambra, un retrat de la comunitat gitana de Gioia Tauro (Calàbria), que compta amb producció del mateix Martin Scorsese.

NOMÉSSISLLARGSENDUESDÈCADES /La retrospectiva d’aquest any estarà dedicada al director japonès, instal·lat a França i absolutament enamorat del cine europeu, Nobuhiro Suwa. No serà llarga: en un parell de dècades de carrera, només ha dirigit sis llargmetratges, entre ells M/Other (guanyador del premi Fipresci a Cannes), una suggerent variació sobre Hiroshima mon amour titulada H Story, la història de misteris conjugals Un couple parfait i una recent col·laboració amb el mític actor Jean-Pierre Léaud, Le lion est mort ce soir. La retrospectiva es realitza en col·laboració amb la Filmoteca, on es portaran a terme les projeccions. 

Notícies relacionades

Com de costum, el D’A servirà d’aparador del cine espanyol menys acomodatici. Luis López Carrasco (El futuro) tornarà a la cita amb el curtmetratge Aliens, i es presentaran debuts tan prometedors com Con el viento, de Meritxell Colell; el documental sobre dones transgènere I hate New York, de Gustavo Sánchez, amb J. A. Bayona entre els seus productors, i Grimsey, producció de Zentropa España codirigida per Richard García i Raúl Portero. A més, el D’A acollirà l’estrena catalana de Penélope, en què Eva Vila reinterpreta el mite de L’Odissea d’Homer barrejant elements de ficció i documental, i projectarà Quiero lo eterno, nova pel·lícula de Miguel Ángel Blanca, cantant de Manos De Topo.

Com en les dues anteriors edicions, el Tour D’A 2018 portarà una selecció de pel·lícules del programa a diverses ciutats de Catalunya (Vilafranca, Vic, Berga, el Prat de Llobregat, Figueres, Igualada, Sitges, Sabadell i Manresa) i d’altres llocs d’Espanya (Madrid, la Corunya, Sevilla, Sant Sebastià i Gijón).