cultura digital

Vida i miracles dels millors mems d'internet

En motiu del primer Memefest, reunim les històries que amaguen alguns dels muntatges que més furor han fet a la xarxa

iglesias

iglesias

2
Es llegeix en minuts

Els mems són un element omnipresent en el nostre univers digital i mediàtic. Una nova forma de comunicació, un canal per transmetre idees o emocions i una manera de subvertir, provocar i de revelar-se davant el present. Per tot plegat, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) celebra aquest dissabte el primer Memefest, una "festa del folklore digital i l'humor en internet"Memefest

A continuació, expliquem l'origen i la història d'alguns dels mems que més furor han fet a la xarxa. A l'esquerra dels muntatges, la versió il·lustrada del mem, obra de Núria Just per al Memefest.

Julio Iglesias (I lo saps)

L'home-mem. Entre les nombroses imatges del cantant que han fet fortuna a les xarxes (i són centenars), destaca aquella  estampa en què Iglesias ens assenyala mentre esbossa un somriure de complicitat. També en l'univers digital, el dit de Julio ens assenyala el camí.     

Postureig a la cuina

L'espectacular joc de canell del xef Nusret Gökçe a l'hora de salar els aliments va fer furor a les xarxes l'any passat i el cuiner turc va passar a ser conegut arreu del món com Salt Bae (en traducció lliure, ‘el trencacors de la sal’). El rei del postureig als fogons.

Travolta confós

L'escena de ‘Pulp Fiction’ en què Vincent Vega, el personatge que interpreta John Travolta, entra a casa de Mia Wallace (Uma Thurman) i mira a una banda i l'altra preguntant-se d'on surt la veu que li parla des d'un intèrfon s'ha convertit en una icona universal de la perplexitat davant del món modern.

El nen exitós

Sammy Griner tenia només 11 mesos quan el 2007 els seus pares li van fer una foto en una platja on apareixia amb el puny clos i la van compartir a les xarxes socials amb el lema ‘Odio els castells de sorra’. Ràpidament, internet va convertir la imatge en símbol de la celebració d'un èxit personal.

Willy Wonka

“Que interessant. Explica-men' més”. Una mostra de l'enorme talent de Gene Wilder com a comediant. En aquesta escena de la versió del 1971 de ‘Willy Wonka i la fàbrica de xocolata’, l'actor només necessita una mirada i un mig somriure per banyar en perversa ironia el gest d'atenció que dirigeix a l'interlocutor.

El friqui granellut

També conegut com el ‘Gras Granellut’ o ‘L'habitant del soterrani’. Aquesta efígie d'un jove finlandès amb sobrepès i un seriós problema d'acné sol anar associada a comentaris suposadament enginyosos sobre l'escàs atractiu sexual dels homes obsessionats amb la tecnologia i els videojocs.

El gat rondinaire

En realitat és una gata, i es diu Salsa Tàrtara. Segons els seus propietaris, té aquesta expressió malhumorada per un problema de nanisme. Des que va irrompre a internet el 2012, no ha deixat de generar beneficis gràcies als drets d'imatge i els productes de ‘marxandatge’. 

La granota Pep

Notícies relacionades

La popularitat de Pep, una granota aficionada a parlar per telèfon i a la marihuana, es va disparar quan Donald Trump va tuitejar una imatge en què ell mateix i el batraci es fonien en un únic ser. Els grups d'extrema dreta van adoptar Pep com a mascota i el seu creador, Matt Furie, va decidir donar-li mort.

El filosoraptor

Creat el 2008 per Sam Smith com a disseny per a una samarreta, aquest velociraptor en actitud meditabunda s'ha convertit en el fons perfecte per plantejar tot tipus de profunds interrogants metafísics del tipus “Si a ella li agrada la gasolina, ¿no deu ser un transformer?”