La llibertat d'expressió, a la picota

Idees per a la col·lecció 'Avui seria delicte'

Si la iniciativa de Filmin es traslladés a la música, es podrien omplir un bon grapat de discos només amb cançons espanyoles dels 80 i els 90

zentauroepp24443959 icult grupo la polla records180222104911

zentauroepp24443959 icult grupo la polla records180222104911

3
Es llegeix en minuts
Rafael Tapounet
Rafael Tapounet

Periodista

Especialista en música, cinema, llibres, futbol, críquet i subcultures

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ningú com els departaments de publicitat i màrqueting per detectar el moment en què les percepcions calen en la població i es comencen a convertir en veritats generalment acceptades. No hi ha termòmetre social més afinat. Per això, que una empresa de continguts audiovisuals com el portal del cine Filmin hagi inclòs en el seu catàleg de pel·lícules una col·lecció anomenada Avui seria delicteFilminAvui seria delicte resulta tan revelador. I tan inquietant. La iniciativa, que va néixer fa unes quantes setmanes, reflecteix fins a quin punt està assumit que vivim en un període de restricció de llibertats que afecta de manera destacada la creació artística.

Potser seria desitjable que l'etiqueta creada per Filmin s'estengués també a altres àmbits de la cultura i l'entreteniment. És temptador imaginar, per exemple, una col·lecció de discos titulada Avui seria delicte. No caldria sortir d'Espanya, ni de les dècades dels 80 i els 90, per nodrir de cançons un bon munt d'entregues d'extensió generosa.

Transgressió pop

Els anys de La Movida, tan reivindicats (i tan reivindicables), ja donarien per omplir uns quants discos: s'hi podrien incloure, per exemple, Murciana marrana (només el títol ja faria, avui, saltar les alarmes), de Kaka de Luxe ("te meto el dedo en la raja / te arreo un par de sopapos / te obligo a hacerme una paja / soy más violenta que el GRAPO"); o Voy a ser mamá, d'Almodóvar y MacNamara, el malson dels grups pro-vida ("voy a tener un bebé / lo vestiré de mujer / lo incrustaré en la pared / le llamaré Lucifer / le enseñaré a criticar / le enseñaré a vivir de la prostitución / le enseñaré a matar"); també la provocació a boca de canó d'Ilegales i el seu Heil Hitler ("Nazis, simpáticos los nazis / nazis, conozco muchos nazis. / En la noche alemana, los judíos rezan"); l'increïble deliri gore de Matar jipis en las Cies, de Siniestro TotalMatar jipis en las Cies ("llego a la isla / lo saco de la tienda / le doy en la cabeza / le abro la cabeza / le corto un brazo / le arranco una pierna / le saco las uñas / le muerdo una oreja / Matar jipis en las Cies"), o, per citar un grup de Barcelona, la nadala skinhead Voca de Dios, de DecibeliosVoca de Dios ("A ese Dios yo no conozco / a ver si me lo presentan / y nos vamos a follar").

És clar que la part del lleó de la col·lecció se l'emportarien probablement les cançons de tots aquells grups polititzadíssims que a mitjans dels 80 van operar al voltant de l'anomenat rock radikal basc; hi estarien sens dubte representats, entre molts altres, Kortatu, potser amb Jimmy Jazz ("puso 20 kilos de Goma 3 / mandó a tomar por culo,todo un cuartel"); Desobediencia, de Cicatriz ("hay que machacar al clero / matar a la policía / toda esa puta gente / no son mas que porquería"); els ineludibles La Polla Records, que mereixerien un parell de volums per a ells sols ("sabes que vas a comer / por dar hostias a la gente / sabes para quién trabajas / tus lágrimas las compras en las rebajas / Era un hombre y ahora es poli"), o Soziedad Alkohólika i el seu gràfic Síndrome del norte ("al llegar hasta el coche / dejas las llaves caer / no sea que haya un bulto raro / y que te haga volar / como a Carrero").

Franctiradors

Notícies relacionades

I caldria dedicar espai a franctiradors com Extremoduro i Jesucristo García ("nací un buen día, mi madre no era virgen / no vino el rey, tampoco me importó / hago milagros, convierto el agua en vino / me resucito si me hago un canutito"); Albert Pla i Carta al rey Melchor ("sería mentirle si digo que tengo respeto por la monarquía / siempre me he cagado en las dinastías / y en las patrias putas, la banderas sucias / los reinos de mierda y la sangre azul"); Ska-P i Simpático holgazán ("El rey, saltando por encima de la ley / el rey, simpático holgazán. / Siguen pasando siglos, sigue la tradición / y el rey sigue en su sitio agarrado a su sillón / sus genes de realeza pueden priviliegiar / que su descendencia sea nacida pa' reinar"); i...  

N'hi ha moltes més, però potser millor deixar-ho aquí. No és desencertat pensar que la col·lecció Avui seria delicte avui seria, efectivament, delicte.