ELS PREMIS DEL CINE ESPANYOL

El feminisme tenyeix els Goya de vermell

Les integrants de l'associació de cineastes CIM repartiran ventalls d'aquest color amb el lema 'Més dones'

isabel-coixet-la-libreria

isabel-coixet-la-libreria

1
Es llegeix en minuts
Olga Pereda

Ja ho van anunciar dilluns passat els mestres de cerimònia, Joaquín Reyes i Ernesto Sevilla: la gala dels Goya tindrà molt feminisme i poca política. Si als Globus d'or el crit feminista va arribar de la mà dels vestits negres i als Feroz només hi va haver entregadores de premis, els premis més importants del cine espanyol estaran plens de vanos vermells amb el lema 'Més dones'. Els repartiran les sòcies de CIM (l'associació de dones cineastes) amb l'objectiu de denunciar la situació de desequilibri i per insistir en la seva decidida determinació a reparar-la.

Malgrat que dos de les cinc pel·lícules que aspiren al Goya a millor pel·lícula tenen un directora ('Estiu 1993', de Carla Simón, i ‘La llibreria', d'Isabel Coixet), el cine segueix sent una indústria on els homes tenen molt més fàcil arribar a determinats llocs de poder. De fet, de tots els nominats al Goya (sumant les gairebé 30 categories) només el 27% són dones. En vuit categories -entre elles, fotografia, música original, efectes especials i so- no hi ha ni una sola dona.

Notícies relacionades

CIM ha emès un comunicat per demanar més dones en els càrrecs de responsabilitat i en càrrecs tècnics. “Més dones que aportin la necessària mirada femenina al món que compartim”, reclamen.

La reivindicació sembla que no ha caigut en sac foradat perquè l'Institut del Cine prepara un canvi legislatiu per donar més punts (i, per tant, més possibilitat de rebre ajudes públiques) a les pel·lícules dirigides o escrites per dones.