figura essencial de les lletres

Mor el poeta xilè Nicanor Parra als 103 anys

L'autor, creador de l'antipoesia, va guanyar el premi Cervantes el 2011

Nicanor Parra

Nicanor Parra / MARIO RUIZ (EFE)

1
Es llegeix en minuts

El poeta xilè Nicanor Parra, creador de l'antipoesia i guanyador de nombrosos guardons literaris, entre ells el premi Cervantes el 2011, ha mort aquest dimarts a Santiago de Xile, als 103 anys.

L'autor de Hojas de ParraPoesía y Antipoesía, i Versos de Salón, entre altres obres, ha mort aquest dimarts a la matinada, segons ha confirmat el ministre xilè de Cultura, Ernesto Ottone. El Ministeri d'Educació ha difós al seu compte de Twitter 29 cites, frases i artefactes del gran antipoeta, Nicanor Parra. Avui i sempre.

Nascut a San Fabián de Alico el 5 de setembre de 1914 i el gran de nou germans, entre ells la folklorista Violeta Parra, Nicanor Parra va ser a més professor de Física, però va revolucionar la poesia quan va proclamar, el 1954, que la poesia havia sigut "el paradís del tonto solemne" en els últims 50 anys (Poemas y Antipoemas).

Notícies relacionades

Entre els reconeixements i premis que se li van atorgar destaquen el Premio Nacional de Literatura (1969), el premi de literatura llatinoamericana i del Carib Juan Rulfo (1997) i el premi Miguel de Cervantes (2011).

Els últims vint anys de la seva vida els va passar a casa seva, al balneari Las Cruces, on va celebrar el seu centenari el 2014. Fins ara es desconeix quan tindrà lloc la cerimònia fúnebre i els eventuals honors que rebrà durant la seva vetlla i enterrament.

Temes:

Poesia Obituaris