concert a razzmatazz

Una vetllada per al deliri

Ojete Calor presenta a Barcelona el seu nou disc, 'Pataky', acompanyat per Venga Monjas

24783591 59

24783591 59
37232062 59

/

2
Es llegeix en minuts
Ignasi Fortuny

En una vetllada que podria compartir el nom d’aquell programa de televisió anomenat Nosolomúsica s’uneixen a Razzmatazz (a la una d’aquesta pròxima matinada) el duo electro-pop Ojete Calor i la parella còmica catalana Venga Monjas, decidida a treure el cap també en l’àmbit musical. Els primers estan formats pels delirants Carlos Ojete i Aníbal Calor, principals predicadors d’un gènere, el subno-pop«cobejat per algunes elits, vilipendiat pels puristes i sempre ocult, com els maçons», asseguren. Encara que el subno-pop, diuen, habita a l’interior de molts altres cantants: «Hi ha un club d’artistes subno-pop amb carnet. Nek, per exemple, n’és soci des del dia que va cantar ‘subno-pop lo mucho que me duele este dolor. I el defensen convençuts de la seva transcendència: «El subno-pop és a la música el que Toni Cantó a la política: una cosa bàsica i imprescindible».

Els integrants d’Ojete Calor van coincidir per primera vegada a la caixa ràpida de l’Eroski de Vallecas i el nom del grup va sortir sol. «La conjunció dels cognoms compon un mantra que t’acosta més a Déu», coin­cideixen Carlos Ojete i Aníbal Calor, personatges que recorden una versió gastada dels actors Carlos Areces i Aníbal Gómez.

De Mozart a Beyoncé

En el seu camí a l’objectiu de «tornar l’harmonia a l’univers» ja han deixat dos discos, Delayed! (2014) i l’acabat  estrenar Pataky (2017), que presenten avui a Barcelona. Un títol que vol ser un petit gest en homenatge a l’actriu. «Una dona a la qual han regalat un castell hauria de tenir ja no un disc dedicat, sinó un institut al seu nom», sentencien. Ells citen referents musicals tan dispars com Mozart, Laura Pausini o la ruta del bakalao, encara que artísticament s’identifiquen amb Beyoncé. «Nosaltres també hem hagut de lluitar perquè es valori la nostra música per sobre de les nostres figures apol·línies».

Notícies relacionades

A Razzmatazz, el llistó del deliri estarà alt per a Ojete Calor. Abans actuarà el duo còmic Venga Monjas, que des de fa un any prova fortuna en l’art de punxar amb la mateixa recepta amb què va coure el seu èxit a Youtube: humor absurd sense complexos, ara al ritme de la música. Com a teloners d’Ojete Calor –«nos­altres volíem Pérez Reverte i no va poder ser», assenyalen Carlos i Aníbal–, prediquen també el subno-pop amb referents com Las Bistecs i Los Ganglios. «Posem cançons de pura gresca, dels 80 i 90. Però, atenció, també balades i, sobretot, mamarratxades», exposa Esteban Navarro, la meitat de Venga Monjas, que completa Xavi Daura. En el seu repertori hi ha de tot, expliquen; també algunes de les seves cançons que han triomfat a You­tube. «L’espectacle consisteix a posar temes i ensenyar els genitals. Bàsicament, fer l’idiota», resumeix Esteban.

Una sacsejada emocional a base de petites commocions visuals que, ja entrada la matinada, donarà pas a Ojete Calor. Carlos i Aníbal comparen els seus concerts amb la beguda Fruitopía, un refresc que el suggeridor de Google associa a la paraula fracàs«Som intensos, contradictoris i d’esperit punk. Tan aviat et pixes de riure com et recitem un trosset d’Otel·lo i t’arrauleixes en el drama a llàgrima viva», assenyalen.