Premis a Hollywood

Guillermo del Toro i 'La forma del agua', favorits als Globus d'Or

Amb set nominacions supera les sis de 'Tres anuncios en las afueras' i 'Los archivos del Pentágono'

zentauroepp39852914 the shape of water pelicula festival de venecia170829105708

zentauroepp39852914 the shape of water pelicula festival de venecia170829105708

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

«Una joia», «rara i meravellosa», «simplement màgica», «la poderosa visió d’un mestre de la creació que se sent totalment lliure»... La crítica nord-americana ja estava rendida a La forma del agua, l’última obra de Guillermo del Toro que va reunint lloances per tot arreu on passa, i els 89 periodistes internacionals que voten els Globus d’Or s’han sumat a aquesta devoció. Ahir, en l’anunci de les nominacions dels premis de l’Associació de la Premsa Estrangera de Hollywood, que s’entreguen el 7 de gener a Los Angeles, la pel·lícula del mexicà es va convertir en favorita, almenys numèricament.

Les seves set nominacions s’estenen des de la de millor drama, director i guió fins a la de banda sonora, i inclouen també candidatures per a la seva actriu protagonista, Sally Hawkins, i per a Octavia Spencer i Richard Jenkins en categories d’interpretació de repartiment. I col·loquen aquest magistral conte de monstres a la pole position, al davant de les sis candidatures que atresoren Tres anuncios en las afueras (de Martin McDonagh i amb interpretacions fabuloses liderades per la de la nominada Frances McDormand) i Los archivos del Pentágono, immersió de Steven Spielberg en el món de The Washington Post en la mítica era de l’editora Katharine Graham i el director Ben Bradlee (Meryl Streep i Tom Hanks, també nominats).

A més, les tres cintes competeixen en la categoria de millor drama amb Dunkerque, l’èpic drama bèl·lic de Christopher Nolan, i Call me by your name, de Luca Guadagnino. Per si no n’hi hagués prou, tots els realitzadors (tret de l’italià) es disputen també el premi al millor director. I en aquesta categoria, a Guadagnino l’ha substituït Ridley Scott, a qui les nominacions dels Globus han recolzat després de la seva polèmica decisió d’esborrar Kevin Spacey de Todo el dinero del mundo quan es van estendre les acusacions d’assetjament sexual contra l’actor. Va ser Christopher Plummer qui va tornar a gravar totes les escenes donant vida al magnat John Paul Getty, i això li ha valgut haver sigut nominat (com la protagonista, Michelle Williams).

L’escàndol

Spacey va ser una de les primeres estrelles exposades en l’escàndol sobre l’assetjament i abusos sexuals a Hollywood que es va començar a destapar fa poc més de dos mesos amb les revelacions sobre el productor Harvey Weinstein. I la caiguda d’aquest mur de silenci s’anticipa que es notarà a la gala dels Globus, que presentarà el còmic

Seth Meyers cinc dies abans que es tanquin les votacions dels Oscars, els nominats dels quals s’anuncien el 23 de gener.

Aquest calendari fa que els 89 periodistes que voten els Globus puguin aquest any tenir més impacte sobre els 8.400 acadèmics de Hollywood. I almenys amb les seves nominacions ja han contribuït a obrir el ventall de pel·lícules en boca de tothom. En aquest rum-rum ja hi havia títols alabats i favorits, com Lady Bird, dirigida per Greta Gerwig i protagonitzada per la nominada Saorsie Ronan, i Déjame salir, la sàtira de terror racial de Jordan Peele que també ha portat a la nominació el seu actor protagonista, Daniel Kaluuya. Els dos films competiran pel premi a millor comèdia o musical amb The disaster artistEl gran showman i Yo, Tonya.

Notícies relacionades

Els Globus no s’han fixat en la catalana Estiu 1993 i en la categoria de pel·lícula estrangera optaran entre la xilena Una mujer fantástica, la producció cambodjana dirigida per Angelina Jolie First they killed my father, l’alemanya En la penumbra, la russa Sin amor i The square, la triomfadora a Cannes i en els premis de cine europeu entregats aquest cap de setmana passat.

La televisió

En l’apartat televisiu, Big little lies, amb sis nominacions, surt com a favorita (encara que, ajustant intel·ligentment l’anunci de la segona temporada al dia posterior al tancament de votacions dels Globus aconsegueix competir com a minisèrie). D’aquesta manera es posa a prova amb FargoFeudThe sinner i Top of the lakeChina girl, però s’escapa de lluitar contra The crownJoc de tronsThe handmaid’s taleStranger things i This is us