conflicte patrimonial

Els directors dels museus catalans expressen el seu suport al Museu de Lleida

En un comunicat mostren el seu total desacord amb l'execució provisional que obliga, dilluns, a traslladar a Aragó les 44 obres de Sixena

zentauroepp39511421 gra136  lleida  31 07 2017   el museu de lleida  que permane170804115910

zentauroepp39511421 gra136 lleida 31 07 2017 el museu de lleida que permane170804115910 / Mario Gascon

2
Es llegeix en minuts

Els directors de la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya han emès avui un comunicat en què manifesten el seu "desacord amb l'execució provisional de sentència" que obliga a tornar al monestir d'Osca les 44 peces que formen part de la col·lecció del Museu de Lleida aquest dilluns. Els responsables dels centres afirmen que la decisió no ha tingut en compte "les resolucions administratives dictades a l'empara del que estableix la llei del patrimoni cultural català", ni "tots els informes de conservació que aconsellen no executar el trasllat fins que hi hagi una sentència definitiva".

També "lamenten que aquesta actuació es produeixi en un context marcat per l'aplicació a Catalunya de l'article 155 de la Constitució i per la provisionalitat definida per la convocatòria de les eleccions al Parlament de Catalunya" del dia 21. A més, es mostren "convençuts de la legitimitat i legalitat de la compra dels objectes feta per la Generalitat i el Museu Nacional en el seu moment". Per tot això, diuen, "recolzen el Museu de Lleida en la defensa dels seus interessos i drets, i reivindiquen la bona gestió i conservació patrimonial realitzada".

Com a professionals del patrimoni, indiquen, els "preocupa que en aquesta operació de trasllat es posi en perill la integritat física d'algunes de les obres, tal com assenyalen els informes dels tècnics, així com que no s'hagi realitzat una planificació tècnica que garanteixi en tot moment la seva correcta preservació".

A més, manifesten que "volen assenyalar la falta de garanties pel que fa a la conservació que presenta l'espai que ha d'acollir les peces falta de garanties pel que fa a la conservació que presenta l'espai que ha d'acollir les pecesobjecte del trasllat i que tampoc es garanteixi un verdader accés públic a aquest fons patrimonial en cas que aquest sigui finalment traslladat".

Finalment, els directors subratllen una altra vegada el seu "suport al Museu de Lleida en la defensa de la unitat de la seva col·lecció, així com el suport a totes les treballadores i treballadors del museu per la situació que estan patint", una situació que afecta la feina quotidiana del seu treball: "Centrat en la protecció, conservació, documentació, estudi i difusió del patrimoni cultural que custodien".

Firmen el comunicat:

Museu d’Art Jaume Morera de Lleida, Sr. Jesús Navarro

Biblioteca-Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, Sra. Mireia Rosich

Museu d’Art de Girona, Sra. Carme Clusellas

Museu de Lleida Diocesà i Comarcal, Sr. Josep Giralt

Museu del Cau Ferrat de Sitges, Sra. Vinyet Panyella

Museu Frederic Marès de Barcelona, Sr. Josep M. Trullén

Museu de Valls, Sr. Jordi París

Museu d’Art de Cerdanyola, Sr. Txema Romero

Museu de la Garrotxa d’Olot, Sra. Montserrat Mallol

Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, Sr. Lluís Prat

Museu de l’Empordà de Figueres, Sr. Eduard Bech

Museu de Manresa, Sr. Francesc Vilà

Museu Episcopal de Vic, Sr. Josep M. Riba

Museu de Reus, Sr. Marc Ferran

Notícies relacionades

Museu d’Art de Sabadell, Sra. Engràcia Torrella

Museu Nacional d’Art de Catalunya, Sr. Pepe Serra