CINE

'The Square', favorita per als premis del cine europeu

'Un monstre em ve a veure', 'Estiu 1993', 'Timecode', 'Los desheredados' i 'La Chana' opten també a diversos guardons

Tràiler oficial de ’The Square’, Palma d’Or a Cannes. / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Berlín acull avui la cerimònia d’entrega dels premis del cine europeu, en què The Square, la comèdia sobre l’art contemporani del director suec Ruben Östlund, arriba com a favorita amb un total de cinc nominacions. Cinc produccions amb participació espanyola, entre les quals hi ha Un monstre em ve a veure i Estiu 1993, aspiren també a premis, a més del que ja té garantida la pel·lícula de J. A. Bayona pel disseny de so d’Oriol Tarragó.

    The Square, que ja va guanyar la Palma d’Or a Cannes, aspira a aconseguir, a més del premi a la millor pel·lícula, les distincions a millor director, millor actor (Claes Bang), millor guió i millor comèdia. A aquestes cinc nominacions se sumarà a més el premi al millor disseny de producció, un altre dels que s’atorga directament, sense procés de nominació.

Per part d’Espanya, Un monstre em ve a veure, de J. A. Bayona, està entre les favorites per endur-se el premi del públic, mentre que Estiu 1993, de Carla Simon, la candidata de l’acadèmia del cine espanyol als Oscars del 2018, opta al premi Fipresci a la millor opera prima. Entre els títol aspirants a millor documental hi ha la coproducció hispano-islandesa-nord-americana La Chana, en què Lucija Stojevic narra la vida d’aquesta bailaora; i dues cintes espanyoles competeixen també a millor curtmetratge europeu: Los desheredados, de Laura Ferrés, i Timecode, de Juanjo Giménez, que va estar nominat a l’Oscar l’any passat.

LES RIVALS

Després de The Square, la pel·lícula més nominada és l’hongaresa En cuerpo y alma, d’Ildikó Enyedi, que competeix per quatre premis, els de millor pel·lícula, millor director, millor actriu (Alexandra Borbély) i millor guió. Entre les candidates a millor film figuren a més 120 pulsaciones por minuto, del francès Robin Campillo; Sin amor, del rus Andrez Zvyagintsev; i El otro lado de la esperanza, del finlandès Aki Kaurismäki.

Notícies relacionades

Competiran amb la pel·lícula sueca pel premi a la millor comèdia King of the Belgians, Vincent and the end of the world i Welcome to Germany, mentre que Östlund es disputarà el guardó al millor director europeu amb Enyedi, Kaurismäki, Zvyagintsev i el grec Yorgos Lanthimos, per El sacrificio de un ciervo sagrado.

En la gala de l’Acadèmia del Cine Europeu recolliran premis honorífics l’actriu franco-nord-americana Julie Delpy, distingida per la seva contribució al cine mundial; el cineasta rus Aleksandr Sokurov,  i el productor croat Cédomir Kolar, premi Eurimages.