CONFLICTE PATRIMONIAL

Compromís demana per a la Dama d'Elx la mateixa doctrina que amb Sixena

El senador Carles Mulet considera que hi ha un "doble tracte" del Govern al no voler cedir l'escultura a la ciutat alacantina

1
Es llegeix en minuts

El senador de Compromís Carles Mulet ha demanat al Govern central que apliqui per a la cessió de la Dama d'Elx la mateixa "doctrina" que amb els béns de Sixena, després que l'Executiu hagi reiterat la seva negativa a traslladar a la ciutat il·licitana la famosa escultura que porta el seu nom.

Dilluns passat, el Govern va respondre a una pregunta per escrit de Mulet sobre la Dama d'Elx en què denegava la cessió a la ciutat alacantina per tractar-se d'un "bé d'interès general" conferit a la "màxima protecció jurídica".

L'escultura està exposada al Museu Arqueològic Nacional, a Madrid, i forma part de la seva col·lecció estable, de manera que el Govern ha dit que la figura pertany al patrimoni històric espanyol i per això  se li aplica la "normativa de museus" pel que fa al seu procediment i acompliment de funcions.

Aquesta resposta arriba després que el Congrés aprovés fa uns dies una proposició no de llei que demanava la cessió, almenys temporal, de la Dama d'Elx, i en plena polèmica per la decisió del Govern d'ordenar la devolució de les obres del monestir de Sixena, des de Catalunya a Aragó, en compliment d'una sentència judicial.

Notícies relacionades

Mulet, en un comunicat difós avui, ha considerat que el mateix criteri que se segueix en el retorn dels béns de Sixena és "aplicable" a la Dama d'Elx, i també ha apuntat que no voler tractar els dos casos de la mateixa manera demostra "el doble tracte" del Govern, que "aprofundeix en la demonització de Catalunya".

Segons ell, la "política aplicada" revela el "menyspreu" als museus valencians mentre "s'inflen els ubicats a Madrid".