MOSTRA INTERNACIONAL A LES DRASSANES

Una exposició per jugar amb trons

El vestuari, armes i 'attrezzo' de la sèrie 'Joc de Tronos' omple el Museu Martítim de Barcelona en un muntatge pensat per omplir el mòbil de 'selfies'

zentauroepp40691216 juego de tronos171026150920

zentauroepp40691216 juego de tronos171026150920 / JORDI COTRINA

4
Es llegeix en minuts
Ernest Alós
Ernest Alós

Coordinador d'Opinió y Participació

Especialista en Escric, quan puc, sobre literatura fantàstica i de ciència ficció, ornitologia, llengua, fotografia o Barcelona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els magatzems d’'attrezzo' i vestuari de 'Joc de Trons' deuen haver quedat mig buits per traslladar vestits, armes, corones i fins i tot la cadira preferida per escorxar presoners i amputar genitals de Ramsay Bolton a les Drassanes, on demà s’inaugura l’exposició oficial més gran sobre la sèrie (és sobre la sèrie, s’ha de precisar) fins avui. Un muntatge apadrinat per la cadena HBO que es podrà veure a Barcelona fins al 7 de gener i que després començarà una gira internacional. Naturalment, hi ha una rèplica del Tron de Ferro per fer-s’hi fotos assegut, però els recursos per jugar amb altres objectes, i sobretot perquè els fans surtin de les antigues Drassanes Reials amb el telèfon carregat de 'selfies' amb l’espasa a la mà, són bastants més.

Màscara dels fills de l'harpia / JORDI COTRINA

«Experimenta l’art del Món de Westeros», anuncia l’exposició. I aquest és el centre d’interès de la proposta. Els objectes utilitzats a la sèrie estan exposats a mig camí entre la panòplia d’armes d’un museu militar, l’exhibició de maniquins amb vestits d’un museu de la indumentària, les atraccions d’un modern parc temàtic o l’explicació del món creat per George R. R. Martin dinastia per dinastia i escenari per escenari (en un itinerari que passa pel Camí Reial, el Desembarcament del Rei, les diferents cases de Ponent, l’habitació dels Targaryen, la Casa de Blanc i Negre, el temple del Déu de les Moltes Cares, el Mur i la sala del tron; encara que aquesta faceta expositiva potser és el menys important).

Salvatges i el Rei de la Nit / JORDI COTRINA

Especial per a mitòmans

L’exposició ofereix la possibilitat de posar amb l’espasa a la mà reproduint diverses escenes de la sèrie (Ned Stark meditant abans de decapitar un desertor, Jon Neu enfrontant-se a soles a una càrrega de cavalleria, Arya Stark en pisició d’esgrima...), d’incorporar la cara del visitant als nínxols del déu de les múltiples cares (de forma fotogràfica, és clar) o simular que s’escala el Mur com un salvatge alpinista. I al final, naturalment, una gran botiga plena de marxandatge fi.

E vestuari de la Guàrdia de la Nit / JORDI COTRINA

¿Per quant donen 1.000 metres quadrats d’exposició? D’entrada, per exposar els vestits de pràcticament tots els personatges de la sèrie. I els objectes més insospitats, des de les pedres pintades que cobrien els ulls del cadàver de Twyn Lannister fins al cervatell tallat per Sir Davos per a la infortunada Shirreen Baratheon. I les armes blanques de tots els personatges que decapiten, apunyalen o parteixen cares. 

¿L’aire és de cartró pedra? La veritat és que vestuari i armadures, sedes recamades i parracs de salvatges i guàrdies de la nit (tant si les capes són alfombres d’Ikea com si no) resulten molt més que passables vistos en directe. Els objectes, com el tron de ferro/resina, no tant. ¿I les espases? Depèn. A les etiquetes de cada una de les espases (les de Jon Neu, Ned Stark, Arya Stark, el RastrejadorJamie LannisterJoffrey Baratheon, totes, en general) hi descobrim un dels trucs de la producció. N’hi ha de més realistes, d’acer bo, per lluir-les. D’altres, especials per a les escenes d’acció amb especialistes. I encara unes altres, més lleugeres, per a escenes d’acrobàcia, no fos cas que fessis una tombarella i acabessis amb l’acer valiri ficat allà on no toca.

 

Vestits i instruments de tortura dels Baratheon, Varys ty els Bolton. / JORDI COTRINA

Notícies relacionades

L’editor de la sèrie Joc de trons a Espanya, Alejo Cuervo, va ser ahir un dels primers visitants a entrar-hi. «Disfrutar a les visites serà directament proporcional a les ganes de fer-se fotos dels visitants, i els 'cosplayers' es tornaran bojos; està dissenyat per a ells. A part d’això, els retrec la pretensió de museu», va opinar Cuervo.

Crani de dragon / JORDI COTRINA

A cadascun dels espais de l’exposició, una pantalla reprodueix les escenes de la sèrie on apareixen els objectes mostrats a la sala. Una forma de certificar-ne l’autenticitat, tot i que val la pena aturar-se davant d’elles també per refrescar els records de les set temporades emeses fins ara i fer que el temps de visita a la mostra doni més de si (i compensi el preu de l’entrada, de 10 a 12 euros per als nens de 3 a 14 anys, i de 15,50 a 18,50 euros per als adults). Hi ha audioguies amb comentaris dels productors i els dissenyadors d’'attrezzo', vestuari i armes per poder ampliar encara més l’experiència. H

Dos fans de Masie Williams

La inauguració de l’exposició 'Game of Thrones. The toutring exhibition', ahir, va comptar amb la presència de dos personatges amb poc futur en la temporada que li queda a la sèrie. Es tracta del nord-irlandès <strong>Ian Beattie </strong>(el guàrdia reial Meryn Trant), exultant perquè la seva va ser la mort individual que va tenir el pressupost més alt de la sèrie, i l’alemany <strong>Tom Wlaschiha </strong>(Jaqen H’ghar). Encara que, com més que un personatge és una cara, ves a saber si algú la utilitza. Tots dos es van mostrar encantats amb l’escenari del Museu Marítim, digne d’aparèixer a la sèrie, i tots dos van explicar que han visitat moltes vegades Barcelona (Beattie guarda un record especial d’una nit «meravellosa» del 1999... el 2-1 del Manchester United al Bayern en la final de la Champions del Camp Nou).