EFECTES DE L'1-O

La incertesa política també castiga el teatre

La patronal del sector calcula que el nombre d'espectadors ha caigut en l'arrencada de la temporada entre un 25% i un 30%

zentauroepp40080633 aixeca telo170912225048

zentauroepp40080633 aixeca telo170912225048 / Marti Fradera Bohera

3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

La tensió política entre Catalunya i Espanya i el clima d'incertesa que s'ha respirat en les últimes setmanes des que el 20 de setembre la guàrdia civil va entrar a la Conselleria d'Economia i Finances han alterat els hàbits de consum cultural. La violència policial en l'1-O i les manifestacions i mobilitzacions de la setmana següent tampoc han contribuït a calmar els ànims del públic, més pendent de l'actualitat política que d'una altra cosa. Tant promotors musicals com teatrals constaten que, tot i l'atractiva oferta cultural que marca l'inici de la temporada, el públic català té altres prioritats en aquests moments.

"Tot i tenir una cartellera molt potent i espectacles amb destacats actors, hem constatat que la venda d'entrades ha caigut entre un 25% i un 30% respecte a l'any anterior", reconeix Bet Orfila, presidenta de l'Associació d'Empreses de Teatre de Catalunya (Adetca). El primer que van notar, apunta, va ser una desacceleració en la venda anticipada. "És una situació que afecta tots els teatres, siguin grans, mitjans o petits". Considera que la preocupació i angoixa sobre el futur no anima a sortir de casa. "Els artistes connecten amb la part emocional de l'ésser humà, i en una societat molt tocada emocionalment, aquesta necessitat d'evasió o de connexió amb altres problemes no és tan necessària". El sector està preocupat i disposat a resistir però no es quedarà de braços plegats. Si la situació no canvia es plantegen posar en marxa mesures per revertir la situació. "S'haurà de pensar a posar en marxa una campanya per reactivar les vendes".  

El cabaret també pateix

Evidentment, hi ha espectacles que aguanten més bé que altres. Tot i així, 'The Hole Zero', un xou picant amb música, cabaret i circ amb un públic fidel, també ho ha notat. "Les vendes van caure en picat la setmana de l'1-O i les manifestacions. Aquests últims dies, no obstant, la corba ha començat a remuntar", afirma Iñaki Fernández, director artístic del muntatge.

A Girona, la incertesa ha portat el públic habitual del festival Temporada Alta a endarrerir fins a l'últim moment la compra d'entrades. "En un festival hi ha poques funcions de cada espectacle i per això la gent s'avança a l'hora d'adquirir-les. Però aquest any, després de la irrupció policial a la Conselleria d'Economia les vendes van caure de forma dramàtica", confessa Salvador Sunyer, director d'aquest important festival de tardor amb grans figures nacionals i internacionals. El normal a Temporada Alta és vendre 30.000 de les 47.000 entrades totals de forma anticipada. "Aquest any, no obstant, el que es porta és una altra cosa. La venda a la taquilla el mateix dia s'ha duplicat".

"Aquest any el públic tenia altres coses al cap i ha passat a considerar que anar al teatre és una frivolitat". Ell mateix va notar que el dia de la inauguració amb 'Nit de reis', de Shakespeare, a càrrec d'actors russos, es respirava a la platea "un ambient estrany i certa tensió". Al final, no obstant, la gent va esclatar en aplaudiments. "Molts comentaris anaven en la línia '¡Quin descans haver vist una versió diferent i poder pensar en altres coses!'".

Música, un efecte desigual

En el terreny musical alguns promotors han notat una certa baixada però el panorama no és tan homogeni. Les entrades del Voll-Damm Festival de Jazz de Barcelona havien pujat un 20% en venda anticipada abans del 20 de setembre. Però després, la tendència va canviar. "Vam notar una frenada puntual fruit de l'impacte i la transcendència del moment històric", explica Tito Ramoneda, de The Project. No obstant, "els grups pop i de fenomen fan no perden pistonada i mantenen el mateix ritme de venda", afegeix. Raphael, per exemple, va omplir al Palau Sant Jordi el cap de setmana passat i la sortida a la venda dels concerts de Sergio Dalma ha sigut espectacular. Però altres artistes de qualitat que abans omplien un Palau sí que han notat un refredament.

Els responsables del Palau de la Música estudiaran aquest dilluns les dades de les últimes setmanes amb atenció per intentar extreure'n conclusions. "Alguns promotors externs han acusat un descens en les vendes, presumiblement a causa de la situació sociopolítica", afirmen fonts del Palau. 

Notícies relacionades

On no han notat cap canvi al Palau és en les visites guiades a l'edifici amb públic estranger la gran majoria. "Aquestes xifres de venda són molt constants en comparació amb l'any anterior".

A l'Auditori, en canvi, no s'han notat grans canvis. Un exemple, l'últim concert de Jordi Savall dimarts passat va omplir la Sala Pau Casals i això que va coincidir amb l'esperat discurs del president Puigdemont al Parlament.