FESTIVAL DE CINE DONOSTIARRA

El pes de les absències

El palmarès és menys representatiu de l'extraordinària selecció d'aspirants a la Concha d'Or que de la falta de punteria dels que les han valorat

zentauroepp40360593 the captain170930222503

zentauroepp40360593 the captain170930222503

1
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

Resulta deliciosament irònic que una comèdia basada en el rodatge d’una de les pitjors pel·lícules de la història hagi guanyat un dels millors premis cinematogràfics del món. Posats a parlar d’ironies, això sí, aquí n’hi va una de més gran: encara que sens dubte estupenda –al sortir de la projecció de la pel·li, al firmant li feia mal la mandíbula de tant de riure–, 'The disaster artist' és com llençar la Concha d’Or.

Dies enrere, el president del jurat, John Malkovich, va fer una admirable declaració de principis: volia que els premis anessin a parar als títols que més els necessitessin. ¿Necessita The disaster artist la Concha d’Or? Òbviament no: és una pel·lícula de Hollywood amb una carrera comercial ja pavimentada.

¿Va fer campana el jurat?

Notícies relacionades

Per descomptat, és possible que entre totes les pel·lícules a competició Malkovich no en trobés cap altra digna d’encapçalar el palmarès, però en aquest cas, millor que se centri a fer cine i deixi de jutjar-lo: la que sens dubte és la millor obra a competició, 'The captain' –demolidor retrat de l’agonia del nazisme i la psicologia dels seus soldats– va acabar amb un premi menor, i 'El león duerme esta noche', exquisit homenatge a l’actor Jean-Pierre Léaud i al cine mateix, se’n va anar de buit.

El palmarès en el seu conjunt sembla obeir a decisions erràtiques. El premi Especial del Jurat, 'Handia' és una obra més meritòria per les seves ambicions que pel seu resultat; i mentre el reconeixement a l’actor Bogdan Dumitrache sembla una recompensa insuficient per a l’extraordinari drama 'Pororoca', adjudicar dos premis a 'Alanis' és una exageració considerant, un altre cop, la quantitat de bones pel·lícules que s’han quedat sense guardó –¿és que els membres del jurat van fer campana el dia de la presentació de 'La vida y nada más'?–. Al final, aquest palmarès és menys representatiu de l’extraordinària selecció d’aspirants a la Concha d’Or que el festival va reunir que de la falta de punteria dels que les han valorat.