Mor el poeta John Ashbery als 90 anys

Va ser autor d'una obra influent però experimental i poc accessible

ealos4332061 advance for weekend editions  dec 5 8  poet john ashbery sit170904144313

ealos4332061 advance for weekend editions dec 5 8 poet john ashbery sit170904144313 / AHBERY

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Nova York

John Ashbery, un dels principals poetes nord-americans del segle XX, ha mort a l'edat de 90 anys a Hudson (Nova York), segons va anunciar aquest diumenge el seu marit i biògraf David Kermani. Ashbery, tot i la seva reluctància a ser enquadrat, va ser inclòs juntament amb escriptors com Ted Berrigan, Joe Brainard i Ron Padgett en l'anomenada Escola de Nova York. A Espanya la seva obra ha sigut traduïda per Martín Rodríguez-Gaona, Daniel Aguirre i Julio Mas a les col·leccions de poesia de les editorials Visor, Calambur, Lumen i Vaso Roto.

També es va publicar a Espanya el seu cicle de conferències 'Otras tradiciones' (Vaso Roto), en què repassava la influència sobre la seva obra de diversos escriptors poc coneguts com John Clare, Thomas Lovell Beddoes, Raymond Roussel, John Wheelwright, Laura Riding i David Schubert.

Autor de poesies avantguardistes i experimentals, l'obra del poeta va ser considerada sovint experimental, enigmàtica i poc accessible per al lector general. "M'agradaria que fossin accessibles a tanta gent com fos possible", va declarar en una entrevista a l'emissora de ràdio pública dels EUA NPR, el 2005. "No són, jo diria, privats. Tracten de la intimitat de tots nosaltres i de la dificultat de pensar per nosaltres mateixos i arribar a conclusions. I en aquest sentit són, crec, accessibles si algú s'interessa per accedir-hi", afegia Ashbery.

Des dels seus primers treballs, la seva tendència a defugir les convencions poètiques el va portar a assumir influències de la música i les arts visuals, especialment l'expressionisme abstracte. "La meva ambició era ser pintor, però vaig trobar que la poesia era més fàcil que pintar", va confessar en una entrevista a 'The Paris Review'. Gran part de la seva vida professional es va desenvolupar en el camp de la crítica d'art. 

Guardons

Notícies relacionades

Amb el seu llibre de poemes 'Autorretrato en un espejo convexo' (el poema que li dona títol és una llarga reflexió sobre el quadro del mateix nom del Parmigianino) es va convertir el 1976 en l'únic escriptor nord-americà a obtenir el mateix any per la mateixa obra el premi Pulitzer, el National Book Award i un National Book Critics Circle Award. El 2012, el president Barack Obama va entregar a Ashbery la Medalla Nacional de les Humanitats.

Segons el crític Harold Bloom, "ningú que escrigui poemes avui en llengua anglesa té tantes possibilitats com Ashbery de sobreviure el sever judici del temps". Bloom va considerar que Ashbery s'insereix en "la seqüència americana que inclou Whitman, Dickinson, Stevens i Hart Crane".

Temes:

Poesia Obituaris