CRÒNICA

Ple total a Montserrat per al concert d'Ars Nova

El conjunt vocal, acompanyat a l'orgue per Miquel González, va realçar un programa dedicat a Bach

jgarcia39675858 concert d avui a la bas lica de montserrat  del cor barcelon170813184427

jgarcia39675858 concert d avui a la bas lica de montserrat del cor barcelon170813184427

1
Es llegeix en minuts
Rosa Massagué
Rosa Massagué

Periodista

ver +

L’expectació creada pel concert del conjunt vocal Barcelona Ars Nova acompanyat a l’orgue per Miquel González dins del festival internacional que Montserrat dedica a aquest instrument era gran. Ja és habitual que molts assistents sense lloc als bancs ocupin els esglaons de les capelles i el terra dels passadissos laterals. Dissabte, no obstant, el públic era tan nombrós, que es va invitar assistents, joves, a seure a terra davant dels primers bancs. Com va dir Jordi-A. Piqué, director artístic del festival, «Bach arreglarà les incomoditats».

    

La música del compositor, que monopolitzava el programa del concert, té sempre efectes balsàmics. El que no va arreglar el cantor de Leipzig van ser diversos desajustos de tempo entre la formació vocal que dirigeix Mireia Barrera i l’orgue, particularment en el coral tan conegut Lloat sia Déu, Jesús és amb mi, de la cantata d’església Herz und Mund und Tat und Leben (El cor, la boca, l’acció i la vida) BWV 147, coral que amb altres paraules, Jesús, tu ets la meva alegria, es repeteix al final. El programa acabava amb una altra cantata d’església, Wir danken, dir Gott, wir danken dir (Us lloem, Déu nostre, us lloem) BWV 29. Entre una obra i l’altra, González va interpretar a l’orgue dues àries de dues cantates més de Bach.

    

Bach va compondre les seves cantates –més de 200– per a cordes, baix continu (normalment violoncel, contrabaix i orgue) i instruments de vent que variaven segons el contingut de l’obra. Les transcripcions d’aquestes partitures per a orgue són cosa del segle XX. Dins de la litúrgia protestant aquesta forma musical adquireix un gran relleu, de manera que la interpretació d’aquest programa a Montserrat, en el cinquè centenari de la reforma luterana, tingués un sentit particular en clau ecumènica.

Notícies relacionades

    

Barcelona Ars Nova és un dels fenòmens corals més interessants dels últims anys. Va néixer fa cinc anys com a part del projecte Misses polifòniques a Barcelona impulsat entre altres pel desaparegut editor Jaume Vallcorba i el director Josep Pons per interpretar música litúrgica en el marc de les cerimònies per a les quals va ser creada.