CONFLICTE PATRIMONIAL

Lluís Puig: "Per voluntat pròpia, les peces de Sixena no sortiran de Lleida"

El conseller de Cultura, Lluís Puig, reitera la voluntat del Govern de mantenir al Museu de Lleida les peces de Sixena

jgarcia39512017 el conseller de cultura  llu s puig  en un moment de l entre170731165055

jgarcia39512017 el conseller de cultura llu s puig en un moment de l entre170731165055 / Violeta Guma

2
Es llegeix en minuts

El conseller de Cultura, Lluís Puig, ha reiterat la voluntat manifesta del Govern de mantenir al Museu de Lleida les 44 obres d'art en litigi amb Aragó. El termini fixat pel jutjat d'Osca per enviar a Sixena els béns en litigi expira aquest dilluns, però el Govern català argumenta que no s'han resolt els recursos pendents, ni hi ha cap sentència en ferm. Davant això, garanteix que les peces "no sortiran" per voluntat pròpia de Lleida ni les pintures murals del MNAC mentre sigui conseller.

"Volem esgotar tots els camins que ens segueixen aportant un sentiment de justícia en defensa nostra", ha esgrimit Puig en una entrevista amb ACN. En aquest sentit ha insistit que el posicionament és "clar" i "rotund" i ha defensat que no poden incomplir la llei de patrimoni cultural.

En aquest sentit, ha esgrimit que no busquen "aixecar polseguera" ni als jutjats ni amb el Govern d'Aragó ni amb l'Ajuntament de Sixena, sinó que volen conduir el procés d'una forma "tranquil·la i educada". "És un problema massa llarg, no hauria d'haver durat tant i les coses no s'han portat gaire bé", ha insistit. Preguntat sobre la possibilitat que la policia entri al museu lleidatà per endur-se les peces aquest dimarts, Puig ha qualificat l'eventual situació de "molt estranya" i "fora de lloc", i afegeix que el trasllat de béns l'han de fer professionals experts.

Notícies relacionades

Sobre les pintures murals del MNAC, sobre les quals també pesa una execució provisional de sentència, no només ha esgrimit arguments jurídics sinó també tècnics. "És un veritable atemptat contra les obres d'art. En criteris de conservació no es pot ni plantejar", ha asseverat. Així, el conseller de Cultura ha explicat que l'art i el patrimoni cultural en el món està repartit per motius històrics diversos. "Si posem una mirada de llarga perspectiva, moltes s'han pogut conservar i no han desaparegut precisament per aquests motius", ha precisat, i recorda que ningú ha situat el focus sobre altres obres d'art també de Sixena que estan equipaments espanyols. Davant això, ha lamentat a ACN les "amenaces" i els requeriments judicials que ha rebut el Govern català perquè assegura que són "gent d'ordre". Amb tot, ha precisat que ja n'era "conscient" quan va acceptar el càrrec de conseller.  

Polèmiques "anticatalanistes"

Puig ha lamentat que les "polèmiques anticatalanistes" tradicionalment han "anat bé" en alguns partits, que han de "treure vots" gràcies a enfrontaments entre territoris. "No aporta res de bo a cap de les dues bandes, perquè de Sixena a Lleida hi haurà els mateixos quilòmetres ara que d'aquí uns anys". En aquesta línia, ha constatat la necessitat que l'Estat faci "pedagogia" sobre la "pluriculturalitat" de la Península "sense aixecar polseguera" i considera paradoxal la "celeritat" del Govern central a l'hora de trobar recursos financers per condicionar el monestir de Sixena. "Ens alegra que el Ministeri de Cultura es mostri sensible a ajudar en tots els llocs on hi ha necessitat per vetllar pel patrimoni, perquè els museus del nostre país també estan necessitats de millores tècniques. Esperem que aquesta sensibilitat s'estengui", ha rematat.