PREMI INTERNACIONAL CATALUNYA

Costa-Gavras reclama el paper dissident del cine

El cineasta carrega contra companyies americanes com Netflix, Amazon o Google mentre Puigdemont destaca que la seva obra ajuda a "desemmascarar els abusos dels estats"

El cineasta carrega contra companyies americanes com Netflix, Amazon o Google. / JOAN PUIG / VÍDEO: ACN

1
Es llegeix en minuts

El cineasta francogrec Konstantinos Costa-Gavras (1933) va recordar com va descobrir que el cine li permetia expressar «la ràbia contra la injustícia i l’admiració pels homes justos», valors que li han valgut el 29è Premi Internacional Catalunya, que ahir a la nit rebia de mans del president Carles Puigdemont, al Palau de la Generalitat. El director de DesaparecidoEstado de sitio i La capsa de música va alertar de la «vulnerabilitat d’Europa» i el seu cine davant «grans companyies americanes com Netflix, Amazon o Google», més «interessades a satisfer els accionistes que a fer cultura». «Parlem de consumidors de pel·lícules, que l’artista ha de ser rendible i de ciutadans convertits en consumidors». Per això va animar a «la revolta, al rebuig a tractar la cultura com a mercaderia» i «entreteniment». «El cine només pot ser un dissident, una dolça subversió contra idees preconcebudes», va assenyalar denunciant l’«esperit mercantil» en què beu la Unió Europea.

Notícies relacionades

Puigdemont va destacar «la mirada insubornable del seu cine compromès», que permet «desemmascarar les farses que hi ha darrere els Estats». El president va dir que «en el nostre present més pròxim» hi ha «conductes pròpies de règims totalitaris que han refinat la seva perversió per ser més eficaços» i estats en teoria democràtics que «mentre parlen de compromís i solidaritat tanquen les portes al drama humà que viu el Mediterrani, on moren milions de persones». 

Costa-Gavras va parlar de la seva amistat amb Jorge Semprún i Esteve Riambau (director de la Filmoteca de Catalunya), i va evocar les seves visites a una Barcelona, avui «megalòpolis», on el cop de Tejero, va revelar, va impedir que hi rodés Desaparecido