REVISIÓ D'UN CLÀSSIC

La Ventafocs entra en el món del circ

El personatge de conte és una especialista en números aeris i el seu príncep blau, un acròbata, en un espectacle estrenat al Coliseum

fcasals39245574 cenicienta170710123731

fcasals39245574 cenicienta170710123731
fcasals39245571 cenicienta170710123807
fcasals39245575 cenicienta170710123749

/

3
Es llegeix en minuts
MARTA CERVERA

La Ventafocs cobra vida al teatre Coliseum amb un espectacular muntatge que combina circ, teatre, música i dansa. El famós conte de fades de Charles Perrault inclou ara números d’acrobàcia i aeris executats per artistes de diferents països. Una majestuosa escenografia de grans dimensions, efectes especials i un elaborat vestuari contribueixen a dotar de màgia aquesta proposta creada per La Fiesta Escénica. La companyia espanyola, amb base a Galícia, recala aquests dies a Barcelona. Després de l’èxit de les primeres funcions, es prorroga fins al dia 23.

Circ, llenguatge gestual i teatre físic es donen la mà en aquesta producció creada per encàrrec dels responsables de l’Auditorium Conciliazione, propietat del Vaticà, on es va estrenar el 2013. Utilitzar un conte tan popular facilita aquesta classe de comunicació no verbal. La Ventafocs mostra l’enfrontament entre el bé i el mal a través d’una noia que és tota bondat i generositat davant la seva madrastra i les seves germanastres, egoistes i envejoses, que li encarreguen els treballs durs de la casa. L’únic que no poden fer és impedir-li que somiï, un espai de llibertat on encaixen els diferents números circenses: malabars, contorsionisme, esfera aèria i straps.

En total, hi participen 25 artistes de diferents nacionalitats. «Molts recuperen números clàssics i alguns que estaven gairebé desapareguts», comenta Abel Martín, director artístic de Cenicienta i responsable de la companyia. Entre els números destaquen el dels Ícars, el de l’escala vertical i el de la perxa xinesa. 

Sara Bernabéu, la protagonista, fa números aeris amb teles, cèrcols i cintes. El príncep, Matthias Tempette, demostra les seves dots amb el ball, i també amb acrobàcies, abans de trobar la noia de qui s’enamora, després d’emprovar-li la sabata de vidre que la seva estimada va perdre al deixar el ball.

Fins a 150 vestits llueixen els intèrprets de l’obra, que ha girat per diversos països. Algunes de les vestimentes, elaborades artesanalment, sorprenen per les dimensions i detalls: el vestit que la fada padrina regala a Cenicienta pesa més de 20 quilos, ja que està decorada amb 5.000 vidres que imiten diamants.  

MADRASTRA I 'CLOWN'

Annet Devick, una de les veteranes del muntatge, encarna la madrastra i va amb tons foscos. «Al principi puc semblar molt malvada, però m’esforço a donar un toc ridícul al personatge. Per això, quan aparec entre el públic al pati de butaques, els nens em criden. No em tenen por», assegura. Aquesta canadenca que resideix a Mont-real ha estat durant anys unida al Cirque du Soleil. «Primer vaig ser clown; després, col·laboradora en la creació d’espectacles i, al final, scout. La meva missió era detectar nous talents que es poguessin integrar en la companyia».

Ella és una dels pocs intèrprets de Cenicienta present des de l’origen. «És una proposta familiar que sorprèn la canalla i no només pels números de circ. ¡Els encanten els ratolinets! Són personatges divertits i els adoren». El pelatge de la roba que duen va ser elaborat als Estudis Universal de Hollywood i les seves cares inclouen sistemes animatrònics per dotar d’expressió facial aquests fidels i simpàtics animals.

Notícies relacionades

Considera un avantatge representar una obra inspirada en un conte tan popular. «Als nens els agrada veure aquesta classe de circ perquè en reconeixen els personatges. La història no els sorprèn però sí que els impressionen la posada en escena i els números de circ».

«Aquest és primer espectacle de la companyia inspirat en un conte clàssic», explica Martín. Fa 21 anys que està en el món del circ i 17 al capdavant de la seva companyia, ubicada a Baiona (Pontevedra). «Solem treballar més a l’estranger. Aquest muntatge, per exemple, es va estrenar a Itàlia. De moment ja ha fet diverses gires per allà i també per Suïssa», detalla.

Temes:

Circ