AVANÇ DE PROGRAMACIÓ

Kamasi Washington, suculent aperitiu del festival de jazz

El saxofonista s'avança el 24 de juliol a un eclèctic cartell amb Chick Corea & Steve Gadd, Céu, Diana Krall, Rocío Márquez i Avishai Cohen

fcasals38797013 kamasi washington170608174959

fcasals38797013 kamasi washington170608174959

2
Es llegeix en minuts
MARTA CERVERA / BARCELONA

El versàtil saxofonista de Los Angeles Kamasi Washington, que va sorprendre amb el seu primer projecte The epic, actuarà el 24 de juliol a la Sala Barts. El recital servirà d’aperitiu dels concerts del 49è Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona que, ahir va avançar 33 concerts del cartell, el 45% de la programació, ja a la venda a la web de la cita. El músic, que abans de llançar el seu primer treball propi va col·laborar amb llegendes del jazz com Wayne Shorter i referents d’altres estils com Kendrick Lamar, Snoop Dogg i Flying Lotus, es presentarà per primer cop en una sala després de debutar a la ciutat al Primavera Sound de l’any passat.

Entre els concerts estrella que arribaran la tardor que ve figura el projecte que ha torºººººnat a reunir Chick Corea amb el bateria Steve Gadd i el del contrabaixista Avishai Cohen, amb un nou disc realitzat amb músics al marge del jazz. 

VEUS FEMENINES

Dones artistes amb personalitat pròpia i grans pianistes també destaquen en la programació. Com ja es va anunciar, Diana Krall obrirà el festival el 17 d’octubre a l’Auditori del Fòrum amb Turn up the quiet, elegant disc de versions d’estàndards americans. Després vindran la brasilera Céu, la seva compatriota Eliane Elias amb Dance of time (un homenatge a la samba) i la mexicana Lila Downs amb Salón, lágrimas y deseo. La soprano Barbara Hendricks tornarà amb The road to freedom, cançons dels esclaus negres, aquesta vegada al Palau.

El camaleònic pianista menorquí Marco Mezquida participarà en cinc concerts que permetran disfrutar de les seves diferents vessants creatives. En un improvisarà a partir d’imatges de llegendes del jazz fotografiades per Jean-Pierre Leloir projectades en escena. Més enllà del seu magnífic tàndem amb el mag de la guitarra Chicuelo, el festival reunirà singulars duos de piano. El primer, llatí, amb Chucho Valdés i Gonzalo Rubalcaba. L’altre, europeu, amb Chano Domínguez, precursor del flamenc-jazz, i l’italià Stefano Bollani, pianista que ha obert vies de diàleg entre la clàssica i el jazz.

Notícies relacionades

El festival De Cajón integrat en la mostra per segon any brillarà amb llum pròpia amb un extraordinari floret d’artistes: Estrella Morente (ja anunciada), el sextet de Tomatito amb el cantaor José Mercé com a convidat especial i Duquende, veu vallesana que rendirà homenatge als seus mestres Camarón i Paco de Lucía, a més de Rocío Márquez i l’exmembre de Ketama Antonio Carmona, tots dos amb el seu nou material. 

Entre les delícies, s’han de citar dos concerts en petit comitè: la cantant China Moses actuarà al Cotton Club del Casino de Barcelona i el mestre Chicuelo maridarà el seu toc amb el dels vins andalusos a la Monivinic Experience.