El jutge proposa jutjar Jaime Botín per treure d'Espanya el seu 'picasso'

El banquer està acusat de contraban per no comptar amb autorització de Cultura, mentre que el patró del vaixell que va portar el quadro a Còrsega ha quedat exonerat

’Cap de dona jove’, obra de Picasso, propietat de Jaime Botín.

’Cap de dona jove’, obra de Picasso, propietat de Jaime Botín. / AFP

1
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

El banquer Jaime Botín haurà de respondre en un judici per haver traslladat a Còrsega el quadro 'Cap de dona jove', atribuït al pintor Pablo Picasso, que pretenia vendre a través de la casa de subhastes Christie's a Londres. Un any després que l'obra fos localitzada fora d'Espanya, el jutge de Pozuelo de Alarcón (Madrid) Enrique Presa ha donat per tancada la instrucció de la causa i proposa jutjar Botín per un delicte de contraban.

La resolució feta pública aquest dimecres dona 10 dies al fiscal i les acusacions perquè sol·licitin l'obertura de judici oral contra el banquer i presentin el seu escrit d'acusació. En canvi, exonera el patró de l'embarcació que va portar el quadro a Còrsega, a l'entendre que complia ordres de Jaime Botín.

El delicte de contraban castiga a qui exporti o expedeixi béns del patrimoni històric espanyol sense l'autorització preceptiva. La llei de patrimoni històric espanyol preveu que qui posseeixi un bé amb més de 100 anys d'antiguitat necessita autorització expressa per a la seva exportació.

La resolució explica que el 12 de desembre del 2012, Christie's Ibérica, en nom de Jaime Botín, va sol·licitar permís per a l'exportació definitiva del 'picasso' datat el 1906 i valorat en uns 26 milions d'euros. Assenyalava que l'obra era a la vivenda del banquer a Pozuelo.

SUBHASTA A LONDRES

L'autorització era per subhastar el quadro a Londres, i el Ministeri de Cultura la va denegar. El 21 de desembre Christie's Ibérica comunica que la petició de llicència d'exportació era un error, perquè "l'obra sempre va estar a l'estranger". Els correus entre el treballador que va fer aquesta comunicació i l'empresa demostren que no és veritat, així com tres amics del banquer que van declarar haver vist el quadro de Picasso a casa seva o al seu vaixell.

Notícies relacionades

El 24 de gener del 2014, Botín va fer constar davant notari a València que l'obra era al seu vaixell 'Adix', propietat de la panamenya Euroshipping Charter Company INC, amb bandera del Regne Unit i que té com a principal accionista el banquer. 

Després d'expedir-se l'acta notarial, el vaixell va sortir cap a Còrsega i el quadro va ser trobat al seu interior pel servei de duanes i tornat a Espanya. Actualment és al museu Reina Sofia.