DESENA EDICIÓ DE LA NIT DEL GALERISME

Els galeristes distingeixen Carlos Saura i Carlos Pazos

Els professionals de l'art també guardonen Perejaume per la seva carrera

zentauroepp38678385 barcelona    30 05 2017        icult    los artistas  pereja170530220435

zentauroepp38678385 barcelona 30 05 2017 icult los artistas pereja170530220435

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

La desena edició de la Nit del Galerisme, l’esdeveniment anual en què els galeristes catalans distingeixen professionals del sector, ja sigui per tota la seva trajectòria o per la feina feta durant l’any precedent, va tenir ahir tres noms propis: Carlos Saura, Carlos Pazos i Perejaume. A més a més d’un quart, però aquest més col·lectiu que individual: la Fundació Sorigué, la institució creada pels col·leccionistes Julio Sorigué i Josefina Blasco per preservar la seva col·lecció d’art, una de les més importants i desconegudes del país, i per garantir la vocació de retorn a la societat del grup empresarial homònim. Aquests es van emportar el premi al col·leccionisme, mentre que els guardons que distingeixen les millors exposicions realitzades el 2016 van ser per a Saura i Pazos.

El premi  honorífic recau en Mariana Draper, de la històrica Sala Dalmau, dedicada a les avantguardes

El primer va veure reconeguda la seva faceta menys popular: la de fotògraf. El director de pel·lícules tan famoses com 'La prima Angélica', 'Cría cuervos' i 'Mamá cumple cien años' va disparar amb la càmera fixa abans que amb la de cine, i ho va fer per registrar en imatges l’Espanya de la postguerra dels anys 50. Una crònica visual en blanc i negre d’un país en plena dictadura que va captar per Castella i Andalusia, i que el Cercle de l’Art va exhibir l’estiu passat.

A la galeria ADN i a la primavera va exposar Carlos Pazos la singularitat del seu art i la seva particular visió del món. La mostra portava per títol 'Naufragis recents' i projectava 'Artíssimo, película de citas', un llargmetratge de dues hores de durada que acumula fragments de gairebé 2.000 films que reflecteixen tant la imatge que el cine ha donat de l’art i la literatura com la inutilitat d’aquestes disciplines.

Per a Perejaume va ser el reconeixement honorífic a tota una carrera que es mou entre la creació plàstica i la poètica, i que té en la naturalesa el seu principal protagonista. De manera que l’artista de Sant Pol suma aquest guardó als molts que ja té, entre ells, el Premi Nacional d’Arts Visuals de la Generalitat i el Premio Nacional de Artes Plásticas del Ministeri de Cultura.

Notícies relacionades

I una trajectòria, en aquest cas la de galerista, és el que el jurat va destacar per atorgar a Mariana Draper, ànima de la Sala Dalmau, el segon dels premis honorífics.

Hi va haver més guardons (Àngels Barcelona, Mar Arza, Bea Espejo, Time Out i la Fundació Oteiza), dues mencions especials (a la crítica Rosa Queralt i a Rosa M. Malet, directora de la Fundació Miró) i dos records emotius per als desapareguts Xavier Corberó i Toni Estrany.