EL 'BOOM' D'UN SECTOR

Les vinyetes d'Escandell i Alfonso López, premis Junceda 2017

Els principals guardons de la il·lustració reconeixen també la carrera de l'editor Pep Rossell i els treballs de Pep Montserrat, Camille Vannier, Mariona Cabassa i Olga Capdevila

1
Es llegeix en minuts
ANNA ABELLA / BARCELONA

La vinyeta es va convertir en protagonista de dos dels premis Junceda 2017, els més importants del país en il·lustració, que es van entregar ahir a l’Arts Santa Mònica. Per un costat, l’espectacular desplegament visual de Víctor Escandell (Eivissa, 1971) a la novel·la gràfica El niño Nada (Bang), on estripa la buida societat occidental, reivindicant el multiestil com una forma més d’autoria i la investigació constant davant un estil arrelat, li va valer el guardó al millor llibre d’adult de ficció. Per la seva part, en la categoria de còmic, el guardó se’l va emportar Alfons López (Lleida, 1950), que a El solar (La Cúpula) ofereix un fresc humà i social de la primera postguerra que homenatja el cine i els tebeos. 

‘BOOM’

Notícies relacionades

Javirroyo, membre del jurat, va destacar l’«altíssim nivell» de les obres presentades en les 14 categories de la 15a edició dels premis que organitza l’Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya (APIC), confirmant el boom del sector que, segons ell, es deu al fet que en l’última dècada «moltes escoles de disseny han apostat per incloure assignatures d’il·lustració per convertir-la en activitat professional». 

A més a més del Junceda d’honor per a l’editor Pep Rossell, Pep Montserrat va ser premiat per la portada de L’artilleria de Mr. Smith (Bambú), i Camille Vannier, per un joc de tarot de Marsella. Entre la resta destaquen, en llibre infantil, Mariona Cabassa (El dia d’anar i venir) i Olga Capdevila (La gota moja a la gata maja); en publicitat, Marc Pallarés (amb El curiós incident del gos a mitjanit); i ex aequo en internacional, Riki Blanco (El camino más largo) i Ester García (Darwin. La selección natural).