FESTIVAL DE CANNES

Vanessa Redgrave: "Angela Merkel és l'únic polític amb humanitat"

L'actriu presenta el seu debut com a directora, el documental sobre la crisi dels refugiats 'Sea sorrow'

jgarcia38488276 70th cannes film festival   screening of the film  nelyubov 170518204216

jgarcia38488276 70th cannes film festival screening of the film nelyubov 170518204216 / STEPHANE MAHE

1
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

–¿Per què va decidir debutar darrere de la càmera amb un assumpte tan delicat com és la crisi dels refugiats? 

–Perquè tota la gent que conec i molta de la que no conec estem horroritzats pel nombre de persones les vides de les quals han sigut aniquilades a les guerres; per tots aquells éssers humans que han mort ofegats intentant trobar protecció i simplement viure, i per tots aquells que es veuran obligats a passar dècades als camps perquè Europa no els deixa entrar.

–La pel·lícula és molt dura amb el Govern britànic.

–Com la majoria dels governs europeus, la Gran Bretanya s’està comportant de forma increïblement inhumana. Estan violant la llei. Mai vaig pensar que arribaria a veure una cosa semblant. L’únic polític a qui respecto és Angela Merkel, perquè la cancellera alemanya és l’únic polític que mostra certa humanitat. Alemanya s’ha convertit en la consciència d’Europa.

–Vostè s’ha dedicat a causes polítiques i humanitàries al llarg de tota la seva vida. ¿D’on sorgeix aquesta vocació? 

–Sempre ha format part de la meva vida. He estat a tot arreu, enmig de conflictes bèl·lics i de zones catastròfiques. Suposo que tot va néixer quan jo tenia quatre anys: durant la segona guerra mundial m’havia d’amagar sota terra per protegir-me del bombardeig de Londres. Allà vaig decidir que sempre dedicaria la meva vida a ajudar els altres. Al principi jo no volia parlar d’aquesta experiència personal a la pel·lícula; però el meu fill Carlo, que l’ha produït, em va convèncer que fer-ho podria ajudar la gent a entendre millor què significa ser un refugiat.

Notícies relacionades

–¿Com creu que la seva pel·lícula pot contribuir a pal·liar la crisi dels refugiats? 

–Fa molt temps que treballo perquè els britànics se sensibilitzin sobre això, i estem tenint èxit malgrat tota la premsa feixista que enverina l’opinió pública al meu país. El brexit tampoc ens ha ajudat, precisament, però estem guanyant la batalla i espero que la cinta ens ajudi a fer-ho més ràpid. I si veure-la pot fer que un polític canviï d’actitud, i que com a conseqüència una sola vida sigui salvada, em dono per satisfeta.