El Sant Jordi més llarg

La diada en diumenge ha estès la compra de llibres i les activitats culturals al llarg de tota la setmana

Només el partit del Barça, que amenaça de buidar les llibreries de forma anticipada, restarà brillantor a la jornada

zentauroepp38142233 badalona    barcelones    22 04 2017  icult    paradas por l170422194114

zentauroepp38142233 badalona barcelones 22 04 2017 icult paradas por l170422194114 / JOAN PUIG

4
Es llegeix en minuts
Ernest Alós
Ernest Alós

Coordinador d'Opinió y Participació

Especialista en Escric, quan puc, sobre literatura fantàstica i de ciència ficció, ornitologia, llengua, fotografia o Barcelona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquest serà un cap de setmana de tensió futbolística per a alguns. De serioses preocupacions pel que l’electorat francès pot fer a Europa. També per a uns altres serà un diumenge d’escapada, o de sol a la platja. Però per a tothom serà la diada de Sant Jordi, la festa que uneix la celebració al carrer i l’amor pels llibres, i amb ells la reflexió i la ficció, el compromís i l’evasió. Caigui en diumenge, en dilluns, o en qualsevol dia de la setmana. Encara que el Sant Jordi dominical, el primer des del 2006, sí que ha tingut de moment un efecte. Prolongar la diada, cosa que ja s’ha notat durant la setmana, no només en les vendes sinó també amb una programació intensiva d’actes literaris, com la Nit del Drac al Born, i que va ser evident ahir en unes llibreries ja plenes de gom a gom, o en ciutats, com l’Hospitalet i Badalona, on les parades han sortit abans al carrer, o on van desembarcar autors en massa, com a Girona.

Tota aquesta setmana s’ha convertit en el Sant Jordi més llarg… encara que d’altra banda s’acabarà de forma precipitada, per culpa del Reial Madrid-Barça. «Comptem que potser no hi haurà tanta gent, que l’afluència de compradors s’haurà distribuït i esponjat, encara que quan es facin xifres globals el resultat final serà bo. Hauria de ser així cada any, seria tot molt més racional. Encara que una hora abans del partit ja donem per fet que la gent desapareixerà», va vaticinar ahir Eduard Fernández, llibreter a la Casa del Llibre del passeig de Gràcia.

AUTORS INTERNACIONALS

Per Barcelona hi desfilaran tots els autors locals (menys alguns declarats en rebel·lia, com Andreu Martín), però també una nombrosa representació d’escriptors arribats d’altres països (R. J. Palacio, Olivier Berdaut, Ben Brooks, James Rhodes, Siri Hustvedt, Petros Màrkaris, Sarah Lark, Ian Gibson, Paul Preston, Donna Leon, Valerio Massimo Manfredi, Jorge Zepeda) que acostumen a convertir-se en ambaixadors internacionals de la diada. Pensant en la candidatura de Sant Jordi com a patrimoni immaterial de la humanitat, també s’espera seduir els representants de la xarxa de ciutats literàries de la Unesco que han sigut convidats per l’Ajuntament de Barcelona. Encara que també els barcelonins tindran molts incentius extra per passejar, com les jornades de portes obertes en pràcticament tots els edificis històrics de la ciutat.

Els més venuts només són el 5% de les vendes però centren l'atenció: hi destaquen Cabré, Bosch, Capdevila, Aramburu, Trueba, Espinosa, Cercas i Donés Els més venuts només són el 5% de les vendes però centren l'atenció: hi destaquen Cabré, Bosch, Capdevila, Aramburu, Trueba, Espinosa, Cercas i Donés

A les set de la tarda, promet el Gremi de Llibreters, s’oferirà una informació que acostuma a ser polèmica: les llistes amb els llibres més venuts. Aquest any, precisa el secretari tècnic del gremi, Marià Marín, la informació s’avançarà i afinarà: les llistes s’elaboraran a partir de les vendes reals de 170 establiments recollides a la xarxa Libridata al llarg de tota la setmana fins al mateix dissabte a la nit, més l’habitual enquesta orientativa a les llibreries al final de la jornada. Encara que el balanç definitiu no es podrà fer públic fins al dia 27.

Les vendes de les últimes setmanes permeten preveure amb una relativa certesa quins són els llibres amb més possibilitats de ser els més venuts: en català hi ha un pols entre Jaume Cabré i Xavier Bosch en l’apartat de ficció, seguits de Sílvia Soler, Rafel Nadal, Pilar Rahola, Jordi Basté, Albert Espinosa i Care Santos, i Carles Capdevila i Roger Vinton en no-ficció; i en castellà sobresurten Fernando Aramburu, David Trueba, Javier Cercas, Albert Espinosa, Elisabet Benavent i Carlos Ruiz Zafón, més Pau Donés en no-ficció. Encara que no s’ha d’oblidar que els llibres que entren en aquestes llistes, recorda Marià Marín, «només han sumat en els últims anys el 5% de les vendes, i mai han passat del 10%».

A Barcelona s'han esponjat les parades de llibres i roses i s'ha ampliat l'espai al passeig Sant Joan i la Diagonal A Barcelona s'han esponjat les parades de llibres i roses i s'ha ampliat l'espai al passeig Sant Joan i la Diagonal

ORDENAR EL CARRER

Notícies relacionades

Encara que des dels atemptats amb vehicles a França i Alemanya les grans concentracions al carrer s’han convertit en motiu d’alerta per a les forces de seguretat, el dispositiu previst no incorporarà mesures dràstiques i serà molt semblant al desenvolupat durant la Cavalcada de Reis, amb agents de paisà entre el públic, policia amb armes llargues en punts estratègics i la col·locació de cotxes patrulla a manera de barrera física. Les unitats especials també estaran activades.

En el cas de Barcelona, la Guàrdia Urbana i Protecció Civil han emprès una altra actuació, en aquest cas per gestionar l’ocupació pacífica del carrer, amb la intenció d’impedir la venda de roses sense llicència municipal que han denunciat amargament els floristes (ahir algunes venedores ambulants ja anunciaven «la rosa d’oferta» a tres euros) i d’assegurar l’esponjament en la disposició de les parades al carrer de venda de llibres, ampliant com a compensació els espais ocupats a la Diagonal, al carrer Còrsega i al passeig de Sant Joan.