37 anys en el càrrec

La Miró treballa en el relleu de Rosa Maria Malet

El Patronat de la institució estudia com abordar l'elecció d'una nova direcció després de comunicar la responsable la seva intenció de jubilar-se

zentauroepp17273451 macro rosa maria malet directora de la fundacion miro foto p170418133943

zentauroepp17273451 macro rosa maria malet directora de la fundacion miro foto p170418133943

2
Es llegeix en minuts
NATÀLIA FARRÉ / BARCELONA

Rosa Maria Malet (Badalona, 1948) ha decidit jubilar-se i deixar la dirección de la Fundació Miró, càrrec que exerceix ininterrompudament des de l’any 1980, quan va substituir Francesc Vicenç. La responsable del centre feia temps que sospesava la seva retirada, però ara ja ha comunicat la seva voluntat al patronat de la fundació, que està treballant en com afrontar el procés de relleu de la manera menys traumàtica, ja que la directora suma gairebé quatre dècades al capdavant de la institució realitzant una bona feina.

    Queden per decidir encara els tempos de la successió i la forma d’elecció del nou responsable del museu, que pot ser un procés de selecció o un concurs internacional. Aquests i altres detalls s’estan abordant en diverses reunions. D’això es va tractar en l’última reunió del patronat, celebrada a finals de març, i se’n parlarà en la pròxima, que tindrà lloc ben aviat. És una reunió extraordinària, encara que al centre prefereixen parlar d’una segona part de la realitzada al març, i tampoc és clar que d’aquesta surti cap decisió definitiva, ja que a la fundació insisteixen que no serà un relleu ni fàcil ni ràpid. I que no hi ha temps marcats.

    

Notícies relacionades

La degana en la direcció dels museus barcelonins és llicenciada en Filosofia i Lletres en l’especialitat d’Història de l’Art per la Universitat de Barcelona, i una gran coneixedora de l’obra de Joan Miró. Ha publicat diversos llibres sobre l’artista i ha comissariat algunes exposicions. Va començar treballant a la fundació el mateix any de la seva creació, el 1975, primer com a ajudant de conservació, després com a conservadora i, finalment, el 1980, va accedir al càrrec de directora. Primer provisionalment per substituir Francesc Vicenç, que va demanar una excedència, i després de forma definitiva. També és membre de l’ADOM (Associació per a la Defensa de l’Obra de Miró), creada el 1985 amb la intenció de protegir, desenvolupar i promoure el coneixement del treball de l’artista, i l’encarregada de certificar l’obra gràfica de l’autor de les Constel·lacions per decisió de la Successió Miró.

ÚLTIMS PROJECTES

Durant aquests 37 anys al capdavant de la fundació, Malet ha complert amb l’objectiu de situar la institució com a focus de referència de l’obra de Miró i, a la vegada, difondre la creació de joves artistes. Ho demostra l’Espai 13, i tots els creadors que van debutar a la sala i que ara són autors reconeguts. A més a més d’aconseguir que el centre autofinanci el 80% del seu pressupost, 8,5 milions d’euros. Entre els seus últims grans projectes figura el dut a terme en el 40è aniversari de la institució: la remodelació de les sales i la col·lecció permanent per tornar a l’esperit original de l’edifici projectat per Sert