ASSAJOS, NOVEL·LES I CÒMICS SOBRE UNA CRISI HUMANA

La crisi dels refugiats: 20 llibres recomanats per Sant Jordi 2017

icoy38033758 save the children170412203711

icoy38033758 save the children170412203711

8
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

‘RELATS CURTS D’UN LLARG VIATGE’ Autors diversos. El Periódico de Catalunya / Save the Children. 9,95 euros

La diada de Sant Jordi, la gran festivitat de la primavera a totes les ciutats i pobles de Catalunya, fusiona des dels seus orígens dues facetes: és el dia del llibre, la gran festa de la literatura i de la lectura, i és el verdader dia dels enamorats. El llibre, i la rosa. No obstant, en els últims anys s'han multiplicat les iniciatives que han incorporat una tercera faceta a la festivitat, la solidària, a la qual aquest any s'hi suma EL PERIÓDICO amb el llibre ‘Relats curts d’un llarg viatge’. Un llibre realitzat a partir de la resposta desinteressada de 41 autors a la invitació del diari i de l'oenagé Save the Children, que serà la destinatària de tots els beneficis de la venda del llibre als quioscos de Catalunya. Save the Children adquireix el compromís que els fons recaptats amb la venda d'aquest llibre tindran un destí clar: “Es convertiran en mantes, aliments, aigua potable, 'kits' de jocs o d'higiene, en tot el que es necessita per alleugerir i donar una mica d'escalf als milers de persones que rescatem al Mediterrani, per mirar de contribuir a fer que la seva història sigui una mica més digna”.

Els autors han aportat relats de ficció inspirats en el drama dels refugiats o bé reflexions sobre la crisi. Van rebre la invitació a participar un ampli ventall d'escriptors: la iniciativa, sorgida de la redacció, incorpora els col·laboradors i periodistes del diari amb obra de ficció publicada, i es va ampliar a autors reconeguts i escriptors emergents, de gèneres que van de l'assaig a la novel·la històrica o la novel·la negra i representatius tant de la literatura en llengua catalana com en llengua castellana. En tots els casos es manté el text original, en la llengua habitual de creació literària de cada un d'ells, sigui català o castellà. Els autors dels textos recollits en el llibre són els següents (per ordre d'aparició): Josep María Espinàs, Javier Cercas, Jordi Évole, Pau Arenós, Mauricio Bernal, Mar Bosch, Matilde Asensi, Xavier Bru de Sala, Enric Calpena, Joan Cañete Bayle, Ángeles González Sinde, Andreu Claret, Martí Domínguez, Albert Espinosa, Najat el Hachmi, Josep Maria Fonalleras, Luz Gabás, Gemma Lienas, Rosa Montero, Salvador Macip, Andreu Martín, Olga Merino, Vicenç Pagès Jordà, Berta Noy, Miqui Otero, Marc Pastor, Javier Pérez Andújar, Jordi Puntí, Sergi Pons Codina, Xavier Sardà, Rosa Ribas, Emma Riverola, Ricard Ruiz Garzón, Esther Vivas, Marta Sanz, Màrius Serra, Lorenzo Silva, Lluís Maria Todó, Coia Valls, Vicenç Villatoro i Javier Reverte.

LÁGRIMAS DE SAL / LLÀGRIMES DE SAL Pietro Bartolo i Lidia Tilotta. Debate / Ara Llibres. 16,90 euros

Pietro Bartolo, el metge de Lampedusa, s'ha convertit en la imatge d'aquesta atenció d'urgència que reben els refugiats que es llancen al mar des de la pròxima Líbia. Ha narrat la seva experiència en "un llibre polític que transmet ràbia i pena”, escrit amb la col·laboració de la periodista de la RAI Lidia Tilotta.

¡DAHA! / DAHA! Hakan Günday. Catedral / Periscopi. 16,90 euros

Ja fa quatre anys, quan els refugiats que travessaven Turquia eren més afganesos que sirians, una de les veus més lúcides de la jove literatura turca, Hakan Günday, abordava la llavors incipient crisi d'una manera provocadora: des del punt de vista del fill d'un traficant de persones que se suma al negoci familiar.

EL SETÈ ÀNGEL David Cirici. Proa. 20 euros

Un publicitari navega amb el seu veler, entre Samos i Icària, amb el seu fill de 7 anys, que es perd entre les aigües a causa d'un cop de mar i el xoc amb una embarcació mig enfonsada de refugiats. El nen acaba perdut en el laberint dels camps de refugiats. És difícil entendre-ho només com el “rerefons”, com planteja l'autor.

NO SOMOS REFUGIADOS Agus Morales. Círculo de Tiza. 25 euros

Agus Morales, corresponsal d'Efe i col·laborador de Metges sense Fronteres, recull a ‘No somos refugiados’ desenes de veus que responen a cinc preguntes: ¿per què fugen?; ¿qui són?; ¿on viuen?; ¿com viatgen?; ¿quan arriben? Massa vegades, recorda, no arriben a ser refugiats. Només són fugitius.

MI NOMBRE ES REFUGIADO Irene Savio i Leticia Álvarez Reguera. UOC. 17 euros

Les periodistes Irene Savio i Leticia Álvarez Reguera recullen a ‘Mi nombre es refugiado’ testimonis de refugiats de la guerra de Síria al llarg del seu periple balcànic: Turquia, Grècia, Macedònia, Sèrbia, Croàcia, Hongria i, finalment, Alemanya. I també les veus dels que els veuen passar, i els obren o tanquen portes.

EL AÑO DE LOS REFUGIADOS Anuario Cidob de la Inmigración 2015-2016. 20 euros

En els dos anys que són objecte d'anàlisi en aquest treball s'ha desencadenat el que els autors qualifiquen com “la mal anomenada crisi dels refugiats”, amb una faceta humana i una altra que posa en escac la Unió Europea. El milió “molt llarg” de refugiats, recorden, procedeixen de molts països que fa anys que viuen circumstàncies tràgiques.

CRUZANDO EL MAR: EL ÉXODO A EUROPA Wolfgang Bauer. Capitán Swing. 16 euros

El periodista Wolfgang Bauer i el fotògraf Stanislav Krupař van documentar d'incògnit el viatge dels refugiats sirians des d'Egipte a Europa, des dels seus amagatalls en origen fins a la seva singladura per les costes de la ribera nord del Mediterrani. Van ser testimonis de la brutalitat de les bandes de traficants, de la travessia i del procés d'intercepció.

VIDES ATURADES Bel Olid. Ara Llibres. 16,90 euros

L'escriptora Bel Olid recull a ‘Vides aturades’ les seves impressions i els testimonis recollits en els «camps de concentració» disposats a Grècia per als refugiats. «Una estada indefinida als llimbs» després d'un viatge en què «per a ells Ítaca no existeix». Amb fotografies de Gerard Massagué.

LESBOS, A COR OBERT Arantza Díez. Columna. 15,90 euros

La periodista catalana Arantza Diez plasma a ‘Lesbos, a cor obert’ el seu contacte amb els voluntaris de Proactiva Open Arms a la petita illa grega liderats per Óscar Camps, que va rebre el premi Català de l’Any del 2015, durant la gravació del documental ‘To Kyma. Rescat al mar Egeu’, que es va poder veure a TV-3 i La Sexta.

LA CRISIS DE LOS REFUGIADOS Natalia Moraes i Héctor Romero (ed.). Los Libros de la Catarata. 14,90 euros

Els professors Natalia Moraes i Héctor Romero coordinen el volum ‘La crisis de los refugiados. Y los deberes de Europa’, que posa el focus en les respostes polítiques i jurídiques que estan donant a la crisi més greu de refugiats des de la segona guerra mundial els països desenvolupats, i en particular una UE posada a prova. 

DISPAREN A LOS REFUGIADOS Miguel Urbán i Gonzalo Donaire. Icaria Editorial. 17 euros

Miguel Urbán i Gonzalo Donaire se centren a ‘Disparen a los refugiados’ en les reaccions davant el flux de refugiats que, amb discursos xenòfobs o “xenofòbia institucional”, han convertit el Mediterrani en la ruta migratòria més mortífera del món, i el continent en l'Europa Fortalesa.

LAMPEDUSA Maylis de Kerangal. Anagrama. 11,90 euros

Maylis de Kerangal segueix a ‘Lampedusa’ les reflexions nocturnes durant la nit en què va sentir per la ràdio la notícia de la tragèdia de l'illa italiana del 3 d'octubre del 2013, quan van morir 366 refugiats a tocar del port de la petita illa italiana. “Aquest és un llibre de silenci, solitari, nocturn”, diu l'autora.

REFUGIADOS Sami Naïr. Crítica. 9,95 euros

Segons l'assagista francès, la distinció tradicional entre immigrants econòmics i sol·licitants d'asil polític s'ha difuminat totalment en les últimes onades de refugiats. A més del cost humà per a les víctimes, el desafiament ha sigut el catalitzador de la disgregació del projecte d'una Europa unida. ¿Què fer?, es pregunta Naïr.

ME LLAMO ADOU Nicolás Castellano. Planeta. 17 euros

La història real d'Adou, el nen que la policia espanyola va trobar amagat dins d'una maleta al post de control del Tarajal, a Ceuta. No era només una imatge impactant: es deia Adou Neri Ouatara, va néixer el 2007 a Abidjan, Costa d'Ivori, i es volia reunir amb la resta de la seva família a Espanya.

TRAFICANTES DE PERSONAS Loretta Napoleoni. Paidós. 16,95 euros

La periodista italiana Loretta Napoleoni sosté que Estat Islàmic i altres grups terroristes del Pròxim Orient han trobat una forma de finançament en diversos tipus de tràfic de personas: des de l'èxode dels fugitius de la violència, en “un surrealista gir” de la situació, fins als segrestos o el contraban.

ASYLUM Javier de Isusi. Astiberri-CEAR. 15 euros

Àlbum solidari, l'autor d''He visto ballenas' s'inspira en diversos casos reals d'immigració forçada d'avui dia -una nigeriana que fuig d'un matrimoni forçat i del tràfic de dones, una congolesa que s'escapa de la guerra, una periodista mexicana amenaçada a Ciudad Juárez...- i els enfronta al d'una republicana exiliada per la guerra civil.

REFUGIADA Tessa Julià i Anna Gordillo. La Galera. 19,50 euros

La il·lustradora catalana narra una empàtica i senzilla història universal d'exili forçat vist a través dels ulls d'una nena. En col·laboració amb l'oenagé Proactiva Open Arms, les seves imatges d'intensos blaus transmeten el seu desemparament i la seva tristesa. “En la majoria de famílies hi ha històries d'exilis i migracions”, recorda.

ALPHA. ABIYÁN-ESTACIÓN PARÍS NORTE Bessora i Barroux, Norma. 22,50 euros

Notícies relacionades

Basat en la història d'un africà de la Costa d'Ivori que el dibuixant Barroux va conèixer a París, aquest còmic, avalat per Amnistia Internacional i Premi Metges sense Fronteres 2015, narra el seu periple com a immigrant il·legal sobrevivint a les màfies i al duríssim viatge, perquè al país d'origen “no t'espera res”.

LA GRIETA Carlos Spottorno i Guillermo Abril. Astiberri. 26 euros

El fotoreporter Carlos Spottorno i el periodista Guillermo Abril, guanyadors d'un World Press Photo, fusionen fotografia, còmic i diari de viatge en una odissea de tres anys per diverses fronteres d'Europa. Encara els dolen, confessen, les  terribles imatges que van veure de nens refugiats als Balcans o Lampedusa.