Una subversiva radiografia d'Espanya

Víctor García León presenta a Màlaga 'Selfie', el divertit retrat d'un 'pijo' cretí, fill d'un ministre corrupte del PP, que s'acaba colant a Podem

Víctor García León (dreta) i Santiago Alverú, director i protagonista de ’Selfie’, al festival de cine de Màlaga.  

Víctor García León (dreta) i Santiago Alverú, director i protagonista de ’Selfie’, al festival de cine de Màlaga.   / JESÚS DOMÍNGUEZ

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Si la missió d'un festival de cine és descobrir joietes, el de Màlaga l'ha encertat de ple amb 'Selfie', una pel·lícula tan divertida, refrescant i subversiva com humil. El nou treball del director Víctor García León és un impagable retrat d'un cretí de dretes i un cretí d'esquerres. Tots dos, lluitant per una noia cega, que, en realitat, és Espanya i no sap el que vol.

Rodada amb dos duros en règim de cooperativa, la petita 'Selfie' aconsegueix ser enorme gràcies al seu protagonista, el debutant Santiago Alverú, que es posa a la pell d'un 'pijo' extrem, un fill d'un ministre del PP empresonat per corrupció. Amb el pare entre reixes, el xaval es veu obligat a buscar-se la vida fora del xalet de luxe on viu i fora de la universitat privada on estudia un màster. S'acabarà posant al metro, descobrint per primera vegada el barri madrileny de Lavapiés i colant-se en el moviment Podem, no sense abans demanar refugi -i iogurts- a casa de la seva assistenta. El seu nivell de cretinisme és tan al·lucinant que l'espectador acaba per agafar-li afecte. Això és la màgia del cine.

COMÈDIA INTEL·LIGENT

Després de 'Vete de mí', García León ha trigat 11 anys a tornar a dirigir una pel·lícula. En aquest temps li han caigut uns cinc projectes. El cineasta, fill de la cantant Rosa León i el director i guionista José Luis García Sánchez, tenia dues opcions: lamentar-se o agafar una càmera i rodar. Va optar per la segona.  El resultat és una comèdia molt intel·ligent que aspira a buscar un públic exigent.

Gran part del mèrit del film és Bosco, el protagonista. Sembla mentida que Santiago Alverú no hagi fet mai cap pel·lícula. La seva experiència es limita a un blog de cine on feia entrevistes subversives a les estrelles de la indústria. García León no sabia on trobar el protagonista de 'Selfile'. Una directora de càsting li va parlar d'Alverú i van quedar per prendre una cervesa. “Al costat hi teníem unes noies molt 'pijes' i li vaig demanar que comencés a parlar amb elles. Era tan divertit, tan caradura, tan 'pijo' i tan classista que no ho vaig dubtar. Era el meu actor”, explica el director. “El seu treball a la pel·lícula ha sigut d'una generositat brutal. El guió contenia més clixés, però ell ha aconseguit dotar el personatge d'una humanitat extrema”, afegeix.

MÍTINGS REALS

Notícies relacionades

'Selfie' es cola en mítings reals del PP i de Podem durant les eleccions del 26-J. L'equip es va posar en contacte amb les dues organitzacions polítiques, a les quals van enviar el guió. Ni els uns ni els altres els van posar inconvenients i els van obrir les portes. D'aquesta manera, el 'pijo' Bosco es mou com un peix a l'aigua a les files dels conservadors -parla, fins i tot, amb Esperanza Aguirre- i també es capbussa a les files morades.

No estem davant d'una pel·lícula política, encara que tingui vocació de mostrar-la. “No tenim discurs polític. El que sí que volem dir és que d'imbècils n'hi ha a tot arreu, a la dreta i a l'esquerra. 'Selfie' és una fotografia d'Espanya”, analitza García León, que aprofitarà el festival de Màlaga per lluitar perquè la seva pel·lícula tingui una bona distribució comercial. És conscient que potser algú s'ofendrà. Però és que “retratar la realitat i mostrar les misèries té un punt ofensiu. Gairebé tothom s'ofèn ara, així que val més que ni hi pensem. Hem fet la pel·lícula que hem volgut: una al·legoria subnormal de l'Espanya actual”.