projecte sense precedents

L'acadèmia de la música 'underground'

Cinc artistes emergents conviuen durant una setmana en una casa aprenent i creant amb quatre professionals del dub després de guanyar un concurs

Aquest dimecres actuen per primera vegada com a grup a la sala Apolo

37664047 60

37664047 60

3
Es llegeix en minuts
Ignasi Fortuny
Ignasi Fortuny

Periodista. Principalment, escric sobre música.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Sara escriu asseguda en unes escales en un full esgrogueït ple de ratllades. Ja ha compost gairebé una vintena de cançons en cinc dies. Té sinestèsia, una alteració neurològica que li permet associar notes amb colors. Una vegada coneix l'harmonia i el ritme d'un tema, s'inspira i omple el paper en blanc de lletres acolorides. Quan escriu és Irie Nanara, el seu nom artístic. Ella és una dels participants en un projecte sense precedents que s'ha dut a terme durant aquesta setmana passada en una masia de Banyeres del Penedès (Baix Penedès). Es tracta de la Smoking Dub Academy, una iniciativa que ha ajuntat cinc músics emergents en una casa estudi durant set dies amb l'objectiu de crear un col·lectiu de dub, un gènere musical 'underground' provinent del reggae.

Per arribar a l'acadèmia van haver de guanyar un concurs en què havien de presentar un vídeo amb alguna de les seves creacions musicals. Tots cinc (cadascun ve d'un lloc diferent d'Espanya --Madrid, Barcelona, Màlaga, Saragossa i Sant Sebastià--) van passar dues seleccions. La primera, una votació popular a internet de la qual van quedar 20 candidats. I entre aquests, un jurat format per professionals del dub va escollir els cinc participants que han conviscut, après i experimentat amb els seus mentors, quatre dels artistes més importants d'aquest gènere musical: Mad Professor, Rico (O.B.F.), Sr Wilson i Chalart 58. A més, part de les classes i dels assajos s'han pogut seguir en 'streaming' a través de la pàgina de la Smoking Dub Academy.

"Això és realment una acadèmia, el Govern ja no s'ha d'ocupar a crear-la", comenta, orgullós, el veterà Mad Professor mentre veu un dels assajos a través del vidre de l'estudi de gravació. “No s'havia donat mai una oportunitat com aquesta al dub”, remarca el cantant català Sr Wilson.

CINC TALENTS

Com passa amb els sortejos de la loteria, els guanyadors segueixen incrèduls dies després. "Quan em van trucar em pensava que era un col·lega que em feia una broma", comenta Makka Dubba, tècnic de so i baixista. "No m'havia tocat mai res", exclama Johann Hincapié, trompetista de 40 anys, el més veterà dels participants de l'acadèmia --els més joves en tenen 25--. Aquest colombià, de família de músics, ha treballat de mosso de magatzem, reposador de supermercat, netejant vidres i durant un temps va viure de tocar en orquestres. Ara fa vuit anys que està a l'atur. "És impossible viure de la música. T'ho has de prendre com un 'hobbie'", sentencia, contrariat. "Sent realistes no sortiré d'aquí [l'acadèmia] i podré viure d'això. Som aquí per amor a l'art", afegeix. Si en una cosa coincideixen tots els mentors de l'acadèmia és a elogiar el talent del Johann en els vents. "És el que menys ens preocupa. Va sol".

El colombià  Johann Hincapié ha treballat netejant vidres i com a reposador de supermercat. Ara fa vuit anys que està a l'atur

Pablo Dread, un altre dels participants, ha invertit dues de les setmanes de vacances d'estiu a viure aquesta experiència. Treballa en un restaurant a Màlaga i té un petit estudi per fer les seves creacions. A la Smoking Dub Academy hi aporta els seus coneixements com a productor i amb els teclats. En aquesta primera faceta està aprenent del 'hitmaker' suís Rico, un productor que fa "supertemes com xurros".

Notícies relacionades

Dilluns passat, a falta de dos dies per al seu primer concert com a col·lectiu, a la casa s'hi palpaven nervis i il·lusió. L'activitat, com el fum, només disminueix durant els àpats. "Estem creant tots [participants i professors] al mateix nivell. No dictem i ells fan", explica Sr Wilson. "La connexió ha sigut brutal", afegeix Danny Trees, el cinquè dels guanyadors del concurs. Aquest enginyer de so i bateria de Barcelona confia que aquesta experiència li servirà per al seu futur professional. "Ara depèn de mi", sentencia.

Aquest dimecres finalitza la seva estada a l'acadèmia i es podrà sentir per primera vegada els fruits del seu intens treball, que també es plasmarà en un disc. Serà aquest dimecres a la nit en un concert a la sala Apolo de Barcelona. Participants i professors compartiran escenari. En directe, igual que creant: tots junts.