Mick Jagger diu que ha oblidat que va escriure les seves memòries

Un editior revela que disposa d'un vell manuscrit del líder dels Rolling, que veta la seva publicació

32637867 60

32637867 60 / JORGE AMENGUAL (AFP)

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Mick Jagger va redactar unes memòries als anys 80... però ha oblidat que les va escriure. Bé, és l'excusa que va donar oficialment a l'editor que les va tenir a les mans quan va insistir a publicar-les (sense descartar que els excessos en aquella època haurien pogut perjudicar la retentiva del líder dels Rolling Stones). De moment, sembla, el text seguirà sense veure la llum, després que un editor el condemnés al calaix dels manuscrits rebutjats fa anys... perquè no hi havia prou drogues i sexe.

L'editor John Blake ha explicat la història en un llarg article publicat a 'The Spectator', titulat juganerament 'Les memòries perdudes de Mick Jagger' . Blake explica que fa tres anys se li va fer arribar un mecanoscrit de 75.000 paraules, en què es recullen anècdotes com la compra de Stargroves, la mansió de Jagger a Hampshire, mentre estava en ple viatge d'àcid, o les seves dificultats com a genet quan va intentar viure com un cavaller rural (va intentar aturar un cavall picant-loeándole entre els ulls).

"UNA PETITA OBRA MESTRA"

"És una petita obra mestra", diu Blake. Quan va intentar rescatar el text, el mànager de Jagger, Joyce Smith, e va dir inicialment que Jagger no recordava haver escrit el llibre. "Una vegada que elo va veure, va preguntar si podia escriure un pròleg per deixar clar que va escriure aquella història fa molt temps. Semblava que ja el teníem", però no va arribar el sí final.

Amb la publicació de l'article, Smyth ha fet públic un comunicat: "John Blake m'escriu de tant en tant per demanar-me permís per publicar aquest manuscrit. La resposta és sempre la mateixa: no pot fer-ho, perquè no és seu, i ell ho admet. Els lectors podran formar-se el seu punt de vista respecte de les qüestions a què John Blake es refereix quan es publiqui l'autobiografia de Sir Mick, si decideix escriure-la". Cosa que ha dit més d'una vegada que no pensa fer.

UNA AUTOBIOGRAFIA FRUSTRADA

Blake, de fet, ja va escriure un llibre sobre els Rolling als anys 70, 'Up and Down with the Rolling Stones'. Al seu article a l' 'Spectator' diu que, segons sembla, a Jagger no el va disgustar, però que Keith Richards l'odiava fins al punt que l'única vegada que va acceptar parlar amb Blake sols li va donar a triar entre dos calibres de pistola: "¿Què prefereixes, una 38 o una 45?".

En reacció a la torrentada de llibres sobre el grup, explica Blake, van convèncer Jagger per escriure'n un de la seva pròpia mà. Bé, relativament: se li va pagar un avançament d'un milió de lliures, es va contractar un negre literari, Jagger va demanar ajuda per recordar episodis de la vida del grup a Bill Wyman (que el va enviar a passeig)...  "Tots aquells anys de drogues i disbauxa van perjudicar tant el seu cervell que no podia recordar res", afegeix, maligne, l'editor i llavors periodista musical pròxim al grup, així que va tornar l'avançament i va deixar córrer el projecte. No obstant, fa només tres anys Blake va descobrir que Jagger sí que havia arribat a escriure un text, que defineix com "els rotllos del Mar Mort" per als periodistes musicals.

Notícies relacionades

Amb tot, diu que el llibre retrata un Jagger menys frenètic que la imatge pública que ha quedat d'ell. Amb anècdotes com les primeres paraules que la seva mare li va dir quan va obrir la porta de casa i el va veure aparèixer després de dos anys de gires locals: "Oh, Michael. Aquests cabells...

"Diu que els fans estarien encantats de llegir el llibre però... ‘you can’t always get what you want.’