EN LA SEVA 70A EDICIÓ

Pedro Almodóvar presidirà el Festival de Cannes

El cineasta manxec, que ha estat nominat en cinc ocasions, va guanyar el premi al millor director per 'Todo sobre mi madre' el 1999, però mai s'ha endut la Palma d'Or

Pedro Almodóvar serà el primer espanyol que presidirà el Festival de Cannes.

Pedro Almodóvar serà el primer espanyol que presidirà el Festival de Cannes. / ALBA VIGARAY (EPA)

2
Es llegeix en minuts

Pedro Almodóvar serà l'encarregat aquest any de presidir el Festival Internacional de Cannes, que en la seva 70a edició comptarà per primera vegada amb un president espanyol al capdavant del jurat. El cineasta manxec ha rebut totes les lloances d'aquest certamen, però mai ha rebut el seu màxim guardó. Aquest any se celebrarà del 17 al 28 de maig.

El director de 'Tacones lejanos' i 'Hable con ella', icona extravagant del cine espanyol des de fa més de 30 anys, serà el successor del director de la saga 'Mad Max', l'australià George Miller.

"Estic molt content de celebrar el 70è aniversari del Festival de Cannes d'aquesta forma privilegiada. Estic molt agraït i honrat, i una mica nerviós!", ha dit Almodóvar, de 67 anys, en un comunicat.

"Ser president del jurat és una gran responsabilitat i espero estar a l'altura de les circumstàncies. Només puc dir que m'entregaré en cos i ànima a aquesta tasca", ha promès.

MEMBRE DEL JURAT EL 1992

Pedro Almodóvar ha sigut membre del jurat del Festival de Cannes el 1992, sota la presidència de Gérard Depardieu. Aquell any va guanyar la Palma d'Or 'Les millors intencions', del danès Bille August.

Ha estat nominat en cinc ocasions: 'Todo sobre mi madre', 'Volver', 'Los abrazos rotos', 'La piel que habito' i 'Julieta', l'any passat; però mai ha guanyat la Palma d'Or .

Però Almodóvar, que té dos Oscars per 'Todo sobre mi madre' i 'Hable con ella', sí que va obtenir el premi al millor director per 'Todo sobre mi madre' el 1999, i set anys més tard, el guardó al millor guió i la distinció col·lectiva a la millor interpretació femenina per 'Volver'.

"Una llarga fidelitat uneix Almodóvar amb Cannes", van declarar en un comunicat Pierre Lescure, president del certamen, i Thierry Frémaux, delegat general. "El Festival de Cannes homenatja un gran autor internacional i una Espanya moderna i lliure", han destacat.

CARRERA DE MÉS DE 30 ANYS

Amb una carrera que es va iniciar als 80 i amb una vintena de llargmetratges, des de la seva primera pel·lícula -'Pepi, Lucy, Bom y otras chicas del montón'-, Almodóvar és conegut pels seus retrats de dones. És un creador iconoclasta i sorprenent, sovint provocador, que incideix en la temàtica de la identitat de gènere, de les relacions mare-fill, la culpa i el secret.

Les seves muses al llarg de la seva filmografia han sigut Penélope Cruz, Marisa Paredes, Rossy de Palma, Victoria Abril Carmen Maura, i intèrprets masculins com Javier Bardem Antonio Banderas.

Notícies relacionades

"En la seva 70a edició, el Festival de Cannes es complau a donar la benvinguda a un artista únic que gaudeix d'una immensa popularitat. El seu treball ja forma part per sempre de la història del cine. Una llarga lleialtat uneix Pedro Almodóvar amb aquest el festival", afirmen el president del Festival, Pierre Lescure, i el delegat general, Thierry Frémaux, en el comunicat.

A mitjans d'abril, el festival anunciarà la composició dels membres del jurat.