Els millors muntatges escènics del 2016

3
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

L'alt nivell de creativitat de l'escena local i l'obertura de les sales de la ciutat a les propostes internacionals més interessants ha fet molt difícil als crítics i redactors de la secció d'espectacles d'EL PERIÓDICO seleccionar les millors propostes vistes al llarg de l'any als escenaris de Barcelona. Aquest és el resultat d'una selecció tan satisfactòria com dolorosa.

1. 'LA FLAUTA MÀGICA'. Directors: Suzanne Andrade i Barrie Kosky (Liceu)

El col·lectiu britànic 1927 junt amb el director australià Barrie Kosky van entusiasmar el públic del Liceu amb una sorprenent i imaginativa proposta. Van traslladar l'òpera de Mozart al cine mut utilitzant increïbles animacions i projeccions que van seduir els no iniciats en el gènere. L'habilitat dels intèrprets per cantar i coordinar-se amb les imatges va ser una autèntica meravella.

2. 'DANSA D'AGOST'. Director: Ferran Utzet. (La Perla 29, Biblioteca)

La claustrofòbica Irlanda rural de Brian Friel, sota la precisa i delicada batuta de Ferran Utzet, va triomfar a La Biblioteca i als premis Butaca de la mà d'un excel·lent quintet d'actrius: Mònica López, Màrcia Cisteró, Nora Navas, Marta Marco i Carlota Olcina. Un altre gran èxit de La Perla 29 que traspua veritat i emoció.

3. 'BÈSTIES'. De Baró d'Evel (Mercat de les Flors)

La companyia de circ contemporani de Camille Decourtye i Blai Mateu Trias recrea un univers singular sota una carpa on conviuen animals i éssers humans. Cavalls, ocells i grans intèrprets en dansa, circ i música van hipnotitzar l'espectador amb números capaços de provocar un torrent d'emocions. Una obra singular que deixa empremta.

4. 'A TEATRO CON EDUARDO'. Director: Lluís Pasqual (Lliure).

Deliciós díptic de dues peces del dramaturg napolità Eduardo de Filippo servides amb fantasia i màgia pel mestre Lluís Pasqual al Lliure de Montjuïc. Un brillant joc sobre la ficció i la realitat, amb repartiment de luxe encapçalat pels magnífics Jordi Bosch i Ramon Madaula, que va captivar el gran públic. 

5. 'EL PROFESSOR BERNHARDI'. Director: Xavier Albertí (TNC).

Xavier Albertí va rescatar al TNC l'obra de Arthur Schnitzler en una impecable i rigorosa posada en escena amb un Lluís Homar majúscul com el doctor, acèrrim defensor de la dignitat humana, que no dubta a enfrontar-se fins a les últimes conseqüències al dogmatisme catòlic i el poder. Teatre per a la reflexió amb un repartiment fantàstic molt ben dirigit. 

6. 'ART'. Director: Miquel Gorriz (Goya).

Tres actors fenomenals -Pere Arquillué, Francesc Orella i Lluís Villanueva- han tornat a la cartellera l'aclamada peça de Yasmina Reza. Miquel Gorriz dirigeix amb bon pols el muntatge, al qual ha injectat elevades dosis de comicitat, especialment a càrrec d'un Arquillué esplèndid que, més donat a mostrar el seu costat tràgic, aquí resulta tendre i divertidíssim.

7. 'ÓYEME CON LOS OJOS'. Direcció: María Pagés (Mercat de les Flors).

Poesia en forma de paraula, cant i ball. La coreògrafa i 'bailaora' sevillana María Pagés delecta El públic utilitzant els seus elegants moviments com a element transmissor. Ella sola amb un compenetrat elenc de músics i una encertada selecció de textos uneix la profunditat del gest i la paraula. Pur art. Un espectacle inspirador ple de bellesa i honestedat.

8. 'ELEKTRA'. Director: Patrice Chéreau (Liceu).

L'últim muntatge líric del director francès interpretada gairebé pel mateix equip que el va estrenar va causar impacte al Liceu. Capitanejat per Vincent Huguet (director de la reposició) i Josep Pons (director musical), l'òpera de Richard Strauss cobra una dimensió més humana i menys histèrica amb una enorme Evelyn Herlitzius, una magnètica Waltraud Meier i una calibrada Adriana Pieczonka.

9. 'SCARAMOUCHE'. Direcció: Joan Lluís Bozzo (Dagoll Dagom, Victòria)

Notícies relacionades

El musical de capa i espasa ambientat a la França revolucionària de finals del segle XVIII combina humor, aventures, embolics amorosos i trepidants duels d'esgrima. Toni Viñals, Ivan Labanda, Mireia Mambo i Ana San Martín brillen com a protagonistes de la nova aposta de Dagoll Dagom que firmen els veterans Joan Lluís Bozzo (autor del llibret i director escènic) i el premiat compositor Albert Guinovart (música).

10. 'EL TEST'. Directora: Cristina Clemente (Sala Muntaner)

¿Què triarien: 100.000 euros avui o 1 milió d'aquí 10 anys? Vet aquí el dilema a què s'enfronten els personatges i la platea de la Sala Muntaner a ‘El test’, enginyosa opera prima del guionista Jordi Vallejo sota la dinàmica direcció de Cristina Clemente. Comèdia amarga molt ben armada i interpretada per David Bagés, Dolo Beltran, Mima Riera i David Vert.