A 'THE NEW YORKER'

A Patti Smith no li sortien les paraules en els Nobel

La cantautora nord-americana explica que no se li va oblidar la lletra de la cançó de Dylan sinó que era incapaç de cantar a causa d'una "multitud" d'emocions

SOREN ANDERSSON / NOBEL PRIZE.ORG

2
Es llegeix en minuts

La cantautora nord-americana Patti Smith ha explicat aquest dijous a 'The New Yorker' que durant la cerimònia d'entrega dels premis Nobel  premis Nobelno se li va oblidar la lletra de la cançó de Bob Dylan sinó que la va envair una "multitud" d'emocions tan gran que era incapaç de cantar.

En un article titulat 'Com es sent', Smith relata la seva experiència durant l'entrega dels Nobel, on va interpretar la cançó 'A hard rain's a-gonna fall', de Dylan, llorejat en Literatura i absent de la cerimònia.

NERVIS

Smith interrompent la cançó poc després de començar, tapant-se els ulls amb les mans i dient amb humilitat: "Podem reprendre aquesta estrofa. Ho sento, estic tan nerviosa", va ser la imatge més recordada de la cerimònia d'entrega.

Patti Smith

"Vaig sentir l'humiliant agulló del fracàs, però també la consciència que, d'alguna manera, havia entrat i realment viscut el món de la lletra de la cançó"

Una vegada acabada l'actuació, el públic va dedicar una gran ovació a Smith. "Quan vaig seure, vaig sentir l'humiliant agulló del fracàs, però també l'estranya consciència que, d'alguna manera, havia entrat i realment viscut el món de la lletra" de la cançó.

En el text, la cantant assenyala que des que va decidir cantar el tema de Dylan, va dedicar cada moment lliure a estar segura que "se sabia tots els versos", ja que la volia interpretar "exactament com va ser escrita i tan bé" com ella "era capaç de fer-ho".

ANSIETAT AL MATÍ

Aquell matí la cantant es va despertar amb "una mica d'ansietat" i quan va arribar a la Sala de Concerts d'Estocolm, on se celebrava la cerimònia, era conscient que tothom estava desitjant veure la seva actuació. "Tot estava davant meu", escriu.

"Em vaig escoltar a mi mateixa cantant. El primer vers era passable, una mica inestable, però estava segura que em calmaria --rememora sobre els primers acords del tema--. Però em vaig veure envaïda per una multitud d'emocions, que es precipitaven amb tanta intensitat, que vaig ser incapaç de negociar-hi".

Mentre Smith seguia cantant, de cua d'ull veia les càmeres de televisió i "tots els dignataris a l'escenari i a la gent darrere". "Desacostumada a un estat de nervis tan aclaparador, vaig ser incapaç de continuar. No m'havia oblidat de la lletra, que ja és una part de mi. Senzillament vaig ser incapaç de deixar-la sortir".

"ESTRANY FENOMEN"

Notícies relacionades

Smith reconeix que aquest "estrany fenomen" no es va reduir, ni es va dissipar. "Es va quedar cruelment dins meu. Em vaig veure obligada a parar, a demanar perdó i aleshores tornar-ho a intentar, mentre seguia en aquell estat i vaig cantar amb tot el meu ésser".

"A hard rain's a-gonna fall" són gairebé set minuts de cançó amb una complicada lletra composta per Dylan el 1963, i plena d'inquietants visions. "Vaig veure un nadó envoltat de llops / vaig veure una autopista de diamants per on no anava ningú / vaig veure una branca negra degotant encara sang fresca".