ÍDOL GLOBAL

J Balvin, reggaeton de nova escola

El cantant i raper colombià triomfa a tot el món amb la seva renovada visió del gènere

jjubierre36492961 barcelona   barcelones    02 12 2016   i cult  entrevista al161211165310

jjubierre36492961 barcelona barcelones 02 12 2016 i cult entrevista al161211165310 / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Al seu single Safari, un dels èxits del moment a mig món, el colombià J Balvin ha comptat amb Pharrell Williams, però al contrari del que es podria esperar –i amb efectes deliciosos– el convidat estrella canta en espanyol.

Un detall així resumeix el camí que vol seguir aquest artista de la nova escola del reggaeton (una, diguem, de més oberta a diversos sons i més tancada als sexismes) en el seu camí cap a una fama global que ja té a l’abast de la mà. Es tracta d’arribar com més lluny millor sent fidel a les arrels i a la identitat del llenguatge.

«Vull seguir aquest camí», diu Balvin (nom complet: José Balvin Osorio, 31 anys). «És el normal: tenir èxit i passar-se a l’anglès. Jo vull arribar tan lluny com pugui en espanyol. I que si faig una cançó amb Rihanna, un dels meus objectius de cara al 2017, ella canti en el meu idioma. I també si el tema és amb Justin Bieber o amb Drake».

 El tema propi amb Bieber no pot quedar gaire lluny: Balvin ja va participar al Latino Remix de Sorry, i té una relació pròxima amb el cercle de productors que envolta l’ídol pop canadenc. «Amb Diplo i Major Lazer ja vaig obrir els Grammys llatins fa un parell d’anys amb el remix de Lean on. Ara tenim altres projectes que vindran més endavant, amb el favor de Déu. Productors d’aquest calibre estan advertint que hi ha un públic molt gran que comença a acceptar les estrelles de la música urbana llatina; i no només a l’Amèrica Llatina, sinó a tot el món».

ENERGIA UNIVERSAL/ Les xifres criden l’atenció: Energía, el seu quart àlbum, publicat el juny passat, va arribar al número u d’iTunes a 16 països, incloent-hi Espanya i el més inesperat, el Tadjikistan. «Hi ha llocs en els quals m’ha sorprès tenir èxit perquè són reticents a escoltar temes llatins, com a l’Afganistan, Nigèria i algunes illes del Japó», explica l’artista. «Però jo no faig música només per a l’Amèrica Llatina. Jo faig música per a la raça humana. Que m’expressi en espanyol no significa que no em puguin escoltar a la resta del món».

Notícies relacionades

Balvin accepta que el classifiquin com a reggaeton («al capdavall, és com la gent se’m va acostar»), però al calat de la seva música entre el públic internacional hi ajuden les connexions sonores amb el R&B i el hip hop dels EUA. «Les influències discorren en les dues direccions. Si un es fixa en alguna cosa com One dance, de Drake… Això és reggaeton pur».

Una altra clau del seu èxit són unes lletres que no es passen de sexuals ni de sexistes i aposten, en canvi, pel relat de vivències amoroses fàcils de reconèixer. «No negaré que m’agrada el reggaeton clàssic, però em tranquil·litza que un pare de família pugui escoltar la meva música amb el seu fill», afirma Balvin amb el somriure orgullós a la cara.