Mendoza, en 10 frases

El premi Cervantes 2016 ha deixat el seu pensament en la seva extensa obra i a través dels seus personatges més diversos

abertran31635964 barcelona  29 10 2015 el escritor eduardo mendoza en la pedr161130135337

abertran31635964 barcelona 29 10 2015 el escritor eduardo mendoza en la pedr161130135337

1
Es llegeix en minuts

L'escriptor barceloní Eduardo Mendoza, que ha obtingut el premi Cervantes 2016, ha opinat, tant en persona com a través dels personatges dels seus nombrosos llibres, de gairebé tot. En aquestes 10 frases (que en podrien ser mil més) resumim el seu pensament:

1. Procés. "No sabria com col·locar el Loco [un dels seus personatges novel·lescos] en una Catalunya independent, però és que jo sempre em sento arrossegat per la realitat".

2. Política. "No sé si tenim els polítics que ens mereixem, però sí els delinqüents que ens mereixem. Ara els empresaris i els polítics corruptes en lloc d'enginyeria financera fan lampisteria financera".

3. Corrupció. "A part de les seves belleses turístiques, un dels factors que conformen Barcelona és la seva corrupció, que és com el seu clima. A vegades plou, hi ha corrupció, alguns van a la presó...".

4. Cine. "Almodóvar em va proposar treballar amb ell en el guió d'una de les seves pel·lícules i com que sóc llest no vaig acceptar. M'agradaven les seves pel·lícules, però no ho vaig veure clar".

5. Literatura. "La literatura no té per què ser divertida. Jo he llegit llibres avorrint-me molt, però conscient que em satisfarien, com Proust, Henry James, Pérez Galdós...".

6. Feina. "Passo temporades molt llargues sense treballar, és a dir, sense escriure. Tinc un ritme lent i, a més, sempre que acabo un llibre no em poso immediatament amb un altre, sinó que deixo passar un temps".

7. Fama. "No haurien de sortir mai fotografies dels escriptors, i els llibres s'haurien de publicar anònims".

8. Dia del llibre. "Sant Jordi és una festa absurda, però també simpàtica".

Notícies relacionades

9. Infància. "De petit només tinc el record de mi mateix inventant històries, però no en la imaginació, sinó escrivint-les en un paper".

10. Humor. "Estic fermament convençut que les circumstàncies més tràgiques tenen un component divertit".