GUARDÓ

Isabel Muñoz, Premio Nacional de Fotografía

El jurat ha valorat "el compromís social" i "la recerca de la bellesa" del seu treball

 

  / EFE / SASHENKA GUTIÉRREZ

2
Es llegeix en minuts

La barcelonina Isabel Muñoz (Barcelona, 1951) ha sigut guardonada aquest dijous amb el Premio Nacional de Fotografía 2016, que concedeix el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport i que està dotat amb 30.000 euros.

El jurat que ha destacat "la seva trajectòria professional, en què combina el compromís social amb la recerca de la bellesa, aprofundint en temes com el cos, el ritu o la diversitat cultural".

"Amb la singularitat d'utilitzar una tècnica tradicional aplicada a un llenguatge contemporani, coneixedora del seu ofici, les seves obres són reflex d'una mirada en permanent recerca", afegeix l'acta del jurat.

Isabel Muñoz, barcelonina establerta a Madrid, es va matricular el 1979 al Photocentro i va decidir convertir la seva afició en professió. El 1980 va conèixer els seus fotògrafs de referència, Ramón Mourelle i Eduardo Momeñe.

Al cap de poc temps va rebre els seus primers encàrrecs per a la premsa i la publicitat i va conèixer Tote Trenas, que la va introduir en el món de la fotografia per a cine. Va treballar com fotofixa en pel·lícules com 'Sal gorda' (1983), de Fernado Trueba, i 'En penumbra' (1987), de José Luis Lozano.

EXPOSICIONS I RECONEIXEMENTS

El 1986, va fer la seva primera exposició, 'Toques', a l'Institut Francès. Del 1990 al 2007, amb la dansa com a tema, va fer treballs a Cuba, Burkina Faso, Mali, Egipte, Turquia i amb el ballet de Víctor Ullate.

El treball de la premiada s'ha pogut veure a PhotoEspaña (1998, 2007, 2010 i 2012) i en institucions de tot el món, com Chrysler Museum of Art (Norfolk, Virginia, EUA, 1992), Dansmuseet (Estocolm, 2002), el Museu d'Art Contemporani Unión Fenosa (la Corunya, 2006), Casa d'Amèrica (Madrid, 2006) i Fototeca Nacional de l'INAH (Pachuca, Mèxic, 2008).

També a Canal de Isabel II (Madrid, 2010), CaixaForum (Barcelona i Madrid, 2010), l'Institut Valencià d'Art Modern (2011) i el Musée du Quai Branly (París, 2014), entre altres.

També ha obtingut el premi World Press Photo el 1999 (en la categoria d'art i entreteniment) i el 2004 (en la categoria de retrats). Va ser Premio de Fotografía de la Comunitat de Madrid el 2006 i premi PHotoEspaña el 2009. Va rebre la Medalla al Mèrit de les Belles Arts el 2009.

La seva obra forma part de col·leccions com la de la Maison Européenne de la Photographie (París) i el New Museum de Nova York, entre altres.

EL JURAT

Notícies relacionades

El jurat del premi ha estat presidit per Miguel Ángel Recio, director general de Belles Arts i Patrimoni Cultural; i Begoña Torres, subdirectora general de Promoció de les Belles Arts, com a vicepresidenta; i compost per Juan Manuel Castro Prieto, Premio Nacional de Fotografía 2015. També per Lidija Sircelj, directora d'organització i desenvolupament corporatiu del Círculo de Bellas Artes de Madrid, i María Beguiristain Barrientos, responsable d'art i exposicions de la Fundació Banco de Santander.

A més de María José Magaña Clemente, secretària de l'Associació de Dones a les Arts Visuals (MAV); Gervasio Sánchez Fernández, fotògraf, col·laborador de l''Heraldo de Aragón' i Premio Nacional de Fotografía 2009; Fernando Castro Flórez, crític d'art i professor d'Estètica a la Universitat Autònoma de Madrid, i Sergio Cuadro Fanjul, periodista cultural.