"On hi ha vida hi ha llibreries"

El grup d'editors Contexto presenta un mapa amb 122 llibreries de la ciutat, que el repartiran gratuïtament

mapa-libreras-barcelona

mapa-libreras-barcelona

2
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS / BARCELONA

Cinc editorials independents, agrupades en el grup Contexto, van publicar fa dos anys el primer mapa de llibreries de Madrid. Van recollir-ne 122, i tan sols van utilitzar en el plànol el centre de la ciutat, perquè a l’extraradi de Madrid, de llibreries, poques. Ara han repetit l’experiència amb un mapa de Barcelona, del qual en distribuiran 30.000 exemplars per les llibreries de la ciutat. Han tornat a sortir, de nou, 122 llibreries, per pura casualitat. Això sí, han hagut de reproduir tota la geografia del municipi i lamenten no haver pogut incloure –perquè la mida resultaria immanejable– poblacions com Badalona, Santa Coloma i l’Hospitalet.

    Primera conclusió: amb 122 llibreries per a 1,6 milions d’habitants, el teixit llibreter de Barcelona és més dens que el de Madrid, amb la mateixa xifra de punts de venda per a 3,1 milions de persones. Segona, està més ben distribuït pels barris, amb escasses àrees desertes, com Horta, Sant Martí i la zona alta, mentre que a Madrid es produeix una insana acumulació al centre. «Al meu barri, San Sebastián, amb 50.000 habitants, ja no hi ha llibreria. Però perquè tampoc hi ha vida de barri. Només hi ha vida, i llibreries, al centre de Madrid. I on hi ha vida, hi ha llibreries», explica Diego Moreno, editor de Nórdica.

Notícies relacionades

SENSE AJUDA DEL GOVERN / La iniciativa ha partit de les editorials Impedimenta, Nórdica, Periférica, Sexto Piso i Asteroide –tres de Madrid, una de Cáceres i una altra, Asteroide, de Barcelona–, amb el suport econòmic del Ministeri de Cultura, però no de l’Ajuntament de Barcelona ni de la Generalitat, institució que precisament demà presenta la radiografia de les llibreries de tot Catalunya, en col·laboració amb el Gremi de Llibreters. Un estudi que no es realitzava des de fa nou anys i que suposa una anàlisi del sector que no té darrere el mapa de Contexto. Aquest té, no obstant, la intenció de reconèixer la tasca dels llibreters a favor de les editorials independents (i, se suposa, donar-les a conèixer a totes les llibreries) i de suggerir un itinerari llibreter per la ciutat.

    La selecció de les 122 llibreries no és exhaustiva: primen aquelles on hi té cabuda la literatura, no inclou les de segona mà ni les obertament especialitzades i inclou les llibreries-papereria amb més vocació llibretera, una apreciació subjectiva que pot deixar fora algun punt de venda significatiu.