CITA AMB LA HISTORIETA JAPONESA

Junji Ito: "Les escenes quotidianes són les que fan més por a la gent"

El mestre del manga de terror assisteix al saló de Barcelona

 

  / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

Junji Ito (Gifu, Japó, 1963) és un dels mestres del manga de terror actuals. Obres com Tomie, Black Paradox, Gyo, Hellstar Remina o Uzumaki han captivat (i espantat) milers de lectors, i el Saló del Manga de Barcelona, al qual ha assistit, l'ha premiat com el millor autor de manga en actiu.

¿Com arriba a ser dibuixant de manga si té formació de dentista?

Em vaig especialitzar en implants. És una feina molt concisa, molt meticulosa, que vaig fer durant sis anys. Era molt dur, i a més no està gaire reconeguda i moltes vegades havia de treballar tota la nit. Com que era aficionat al manga i m'agradava dibuixar, un dia vaig descobrir que hi havia un premi amb el nom d'un dels meus autors de referència, i hi vaig enviar una història. Així vaig guanyar el premi Kazuo Umezu i em vaig convertir en professional.

¿Per què va triar dibuixar manga de terror?

Des de petit els manga que llegia ja eren de terror. A la gent del meu voltant li agradaven més els manga d'esports, però a mi no em cridaven l'atenció...

A Espanya anar al dentista també ens fa una mica de por...

Jo de petit també vaig tenir molts problemes amb les dents, així que a mi també em feia por el dentista. Cada vegada que hi havia d'anar era un petit drama.

¿D'on treu la inspiració per a les seves obres?

En realitat no és res en particular, sinó el dia a dia. Moltes escenes que per a la gent no tenen importància, a mi m'inspiren idees per a les meves històries. Les coses quotidianes al final són les que més por fan a la gent.

¿Li ha inspirat alguna idea la seva visita a Barcelona?

De moment sobretot les obres de Gaudí, que tenen un impacte visual molt fort. Vull absorbir molt el seu estil visual per després reflectir-lo en les meves obres.

El seu estil de dibuix és molt realista. ¿És part del secret del seu èxit?

M'agrada fer els meus còmics com més realistes millor perquè al ser temes fantàstics, si els dibuixés en un estil més artístic la gent no s'ho creuria. Al ser un dibuix realista, la gent pensa que pot ser real. I fan més por.

Diverses de les seves obres han sigut portades al cine.

Que hi hagi pel·lícules de les meves obres em fa molt feliç. Però com que són mons tan diferents, és molt difícil participar en tots dos. Dono llibertat perquè els directors i els creatius puguin adaptar com millor considerin les meves obres, perquè ells són els que hi entenen de cine. Això sí, també he escrit alguns guions curts.

Notícies relacionades

¿I videojocs? Va estar involucrat en el projecte 'Silent hills' amb Hideo Kojima i Guillermo del Toro.

No tinc gaire experiència en jocs. Quan em van demanar fer-lo, en realitat no estava gaire convençut de poder-ho fer bé, em va crear moltes dubtes. Encara que finalment s'hagi cancel·lat, el mer fet que pensessin en mi per crear-lo m'honra molt.