CITA AMB LA CULTURA NIPONA

El Saló del Manga, preparat per seguir batent rècords

Pokémon i la literatura japonesa destacaran en un certamen multitudinari que ja ha esgotat les entrades per al cap de setmana i espera arribar als 140.000 visitants

pokemon-pikachu

pokemon-pikachu

2
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amb reclams com la gastronomia i la literatura japoneses, convidats com els autors del manga de Pokémon (Hidenori Kusaka i Satoshi Yamamoto) i els creadors del film One Piece Gold (Hiroaki Miyamoto, Hiroyuki Sakurada i Masayuki Sato), i la presència de fantasmes, godzillas, música, cosplay i mil tradicions, el Saló del Manga de Barcelona ja està preparat per tornar a trencar rècords. En el compte enrere perquè aquest dissabte obri les portes de la seva 22a edició, la trobada amb el còmic i, cada vegada més, amb la cultura japonesa ja ha esgotat les entrades per als dos primers dies –el cap de setmana–,  a més dels abonaments per a les quatre jornades, tot i que encara es poden adquirir tiquets per dilluns, 31 d’octubre, i dimarts, 1 de novembre (venda anticipada a www.ficomic.com).

La trobada creix en expositors (188, el 10% més que l’any passat), activitats, horaris (de 9.00 a 21.00, excepte dimarts, que tancarà a les 20.00) i, per cinquè any consecutiu, en superfície: ocuparà 70.000 metres quadrats (10.000 més que el 2015) a Fira Montjuïc (palaus 1, 2, 4, 5 i la plaça de l’Univers).

Amb aquests elements, l’ampliació de l’aforament, que permet l’augment d’espai, i el fet que aquest any el saló coincideix amb el pont de Tots Sants, no serà difícil superar els 137.000 visitants del 2015, i s’arribarà, segons espera el director, Carles Santamaria, als 140.000.

Davant la possibilitat, apuntada al juliol per Santamaria, que, per afrontar aquest creixement, la cita podria traslladar-se el 2017 a Gran Via 2, per ara es prefereix l’espai de Montjuïc, perquè, comenta, «està al centre de la ciutat i més ben comunicat», i perquè Fira Barcelona està fent passos per «reformar-lo i modernitzar-lo per donar cabuda a un saló tan multitudinari com aquest».

    

LLETRES / L’eix temàtic serà la literatura japonesa, abanderada per les escriptores Banana Yoshimoto i Mitsuyo Kakuta, una exposició sobre adaptacions al manga i l’anime, i debats i xerrades sobre unes lletres que han donat premis Nobel com Kenzaburo Oé i Yasunari Kawabata i autors com Haruki Murakami.

El mestre del terror Junji Ito, Toshio Maeda (Urotsukidoji), el director d’animació Yoshimichi Tamura i el creador del videojoc Yo-Kai-Watch, Akihiro Hino, figuren entre els convidats d’un saló en què s’estrenaran set emblemàtiques pel·lícules japoneses i se succeiran les actuacions musicals, les lluites de monstres i els tallers de manga, anime, cosplay, videojocs i youtubers.

Notícies relacionades

Protagonitzaran diverses exposicions, entre altres, els 20 anys de Pokémon, els ancestres del manga, monstres gegants, yôkais (éssers sobrenaturals del folklore nipó), la rebosteria japonesa i l’obra de la il·lustradora Belén Ortega. 

A l’espai L’esperit del Japó, amb la tradició i l’espiritualitat japoneses com a epicentre, hi haurà, a més de les sales de te i de meditació, mostres de ceràmica, pintura i bonsais, tallers de macrobiòtica, japonisme, quimono, escultura, mandales... Per a tots els gustos.