TEMPORADA 2016-2017

Focus celebra els 30 anys

Entre les estrenes destaquen 'E.V.A', de T de Teatre; 'La treva', de Donald Margulies, amb La Brutal, i 'La autora de Las Meninas', d'Ernesto Caballero, amb Carmen Machi

Torna 'Homes!' en versió musical i hi haurà noves aventures de Geronimo Stilton, a més de les reposicions de 'Caiguts del cel', 'El preu', 'Sócrates' i 'Othelo'

fcasals35356181 icult temporada teatral del grupo focus en la imagen obr160902130305

fcasals35356181 icult  temporada teatral del grupo focus en  la  imagen  obr160902130305
fcasals35356171 icult  temporada teatral del grupo focus en  la  imagen  obr160902130254
fcasals35356196 icult  temporada teatral del grupo focus en  la  imagen  obr160902130142
fcasals35356197 icult  temporada teatral del grupo focus en  la  imagen  obr160902130205

/

4
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

El grup Focus celebra en aquesta nova temporada el 30è aniversari amb una programació que combina potents estrenes d’autors vius –com 'La treva', de Donald Margulies; 'El filósofo declara', de Juan Villoro; 'La autora de Las Meninas', d’Ernesto Caballero, i 'Avui no sopem', de Jordi Sánchez i Pep Anton Gómez– amb grans èxits de taquilla, com 'Caiguts del cel', 'El preu' i 'Sócrates'.

Representants de l’Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat, així com un nodrit grup de destacats artistes, van acompanyar ahir els responsables de l’entitat en la presentació de la temporada dels teatres del grup: Romea, Goya, Condal i la sala Villarroel.

Fa un any, Focus es va mobilitzar per atraure el públic a les seves sales. El resultat ha sigut un increment del 14% dels espectadors. «Encara queda molt per fer, però anem per bon camí», va assenyalar Daniel Martínez, president del grup. El total d’espectadors de Focus l’última temporada va ser de 347.320, 42.000 més que l’anterior. En el curs que ara comença, l’empresa reforça la seva aposta per la producció pròpia i per la qualitat. Dels 45 espectacles programats, 12 són produccions pròpies i sis són coproduccions. Cinc faran temporada a Madrid. Del pressupost total d’11 milions d’euros, les partides destinades a producció s’emporten 4,5 milions. 

EL ROMEA. Héctor Alterio i els 25 anys de T de Teatre

L’última temporada dissenyada per Borja Sitjà al reformat Teatre Romea compta amb destacats retorns. Primer arribarà l’actor Héctor Alterio amb El padre, un text del francès Florian Zeller sobre les conseqüències de l’Alzheimer. Després vindran Mario Gas i Juan Villoro, com a actor i autor, respectivament, d’'El filósofo declara', obra dirigida pel mexicà Antonio Castro. Rosa Renom, Meritxell Calvo i Jordi Andújar s’uneixen a Gas en aquesta disquisició entre dos intel·lectuals que intenten mantenir les emocions a ratlla. Les T de Teatre també tornen a final de temporada: celebraran el seu 25è aniversari amb 'E.V.A', una comèdia dramàtica sobre el dolor dirigida per Julio Manrique. 

Els veterans Joan Pera i Carles Canut seran còmics de Shakespeare a 'La taverna dels bufons', una obra de nova creació de Martí Torras Mayneris. I les peces del bard de Stratford també nodreixen 'Amors & humors', d’Abel Folk i Pep Planas, un muntatge entre la conferència, el teatre i el recital, amb música en directe i que commemora el quart centenari de la mort de Shakespeare i Cervantes. Entre les dues estrenes es reposaran el celebrat 'Sócrates. Juicio y muerte de un ciudadano', amb Josep Maria Pou al capdavant, i l’encertat retrat de García Lorca realitzat per Pep Tosar.

EL GOYA. Una programació sobre l’art i els diners

El Teatre Goya, que dirigeix Josep Maria Pou i que aquest mes celebra el seu centenari, teixeix una programació al voltant de l’art i els diners. Emma Vilarasau i Jordi Bosch tornen amb 'Caiguts del cel', de Sébastien Thiery, un gran èxit de públic la temporada anterior. També es reposa 'El preu,' d’Arthur Miller, el muntatge més vist de l’últim Grec, un drama familiar dirigit per Sílvia Munt.

 Entre les novetats destaquen dues obres relacionades amb l’art i el seu valor. Per una part, 'Art', clàssic contemporani de Yasmina Reza, que arriba per primera vegada en català i amb un repartiment d’altura: Pere Arquillué, Francesc Orella i Lluís Villanueva. Per una altra, 'La autora de Las Meninas', la nova obra d’Ernesto Caballero que protagonitza una altra figura ben coneguda, Carmen Machi.

SALA VILLARROEL. Grans actors per a diferents llenguatges

A La Villarroel, Tania Brenlle segueix posant la lupa en la realitat a través de temàtiques i llenguatges diversos. La Brutal estrenarà La treva, aplaudida obra del nord-americà Donald Margulies. Julio Manrique dirigirà aquest potent text protagonitzat per una fotògrafa (Clara Segura) i un reporter de guerra (David Selvas) que no saben com unir compromís social i projecte vital. El gran repartiment es completa amb Ramon Madaula i Mima Riera. Emma Vilarasau encarnarà una dona que no s’acostuma a la soledat quan els seus fills deixen el niu a La mare, de Florian Zeller, dirigida per Andrés Lima. I de la Sala Trono de Tarragona arriba una àcida versió de Les tres germanes, de Txékhov: Els tres aniversaris, de Rebekka Kricheldorf .

    Un divertit i sorprenent, Othelo, gran èxit de l’OFFlavillarroel la temporada passada, aixecarà el teló, i Gabriel Chamé, clown argentí director d’aquesta original versió de Shakespeare, presentarà l’obra Llegué para irme, a l’OFF. Dues aclamades propostes més, Be God Is, d’Espai Dual, i Broken heart story, en versió de La Peleona, estaran a la mateixa secció.

EL CONDAL. Aposta per la comèdia i el musical

Notícies relacionades

'Avui no sopem', comèdia domèstica de Pep Anton Gómez i Jordi Sánchez sobre la família, obrirà la temporada al Condal amb els populars Jordi Banacolocha, Maife Gil, David Bagés, Mercè Martínez i Susanna Garachana.

Per Nadal arribarà el nou musical de Geronimo Stilton, en què participarà la cantant Beth (que ahir anava acompanyada del seu nadó de dos mesos, Kai). Serà la primera obra familiar per a Lluís Danés i el seu fidel aliat Xavi Lloses en la música. I Homes, el musical espera aconseguir el mateix èxit que la comèdia del mateix títol que T de Teatre va estrenar el 1994, ja que estarà quatre mesos en cartell. El seu director de llavors, Sergi Belbel, col·labora en l’adaptació amb Carol López i Marc Parrot. Un gran repartiment amb Agnès Busquets, Mireia Portas, Alba Florejachs i Anna Barrachina assumeix el repte. Les nits dels dissabtes del Club de la Comèdia comptaran amb Yolanda Ramos, Dani Rovira i Agustín Jiménez.