ADÉU AL 'DIVO DE JUÁREZ'

El cantant mexicà Juan Gabriel mor als 66 anys

L'artista, compositor d'èxits de Rocío Dúrcal, Luis Miguel o Isabel Pantoja, mor d'un infart a Califòrnia dos dies després de fer el seu últim concert

Mor el cantant mexicà Juan Gabriel. / AP / WILFREDO LEE / VÍDEO: ATLAS

Mor el cantant mexicà Juan Gabriel.
Juan Gabriel i Rocío Dúrcal interpreten ’Fue un placer conocerte’.
FILE - In this Nov. 5, 2009, file photo, Mexican singer Juan Gabriel accepts the person of the year award at the 10th Annual Latin Grammy Awards in Las Vegas. Representatives of Juan Gabriel have reported Sunday, Aug. 28, 2016, that he has died. Gabriel was Mexico’s leading singer-songwriter and top-selling artist with sales of more than 100 million albums. The statement says he died Sunday, but did not say where. (AP Photo/Matt Sayles, File)

/

2
Es llegeix en minuts
Luis Troquel
Luis Troquel

Periodista

ver +

El cantant Juan Gabriel, una de les estrelles musicals més importants de Mèxic, ha mort aquest dilluns a la ciutat californiana de Santa Monica, dos dies després de fer el seu últim concert al Fòrum de Los Angeles, on va retre homenatge a Rocío Dúrcal. A més d'un dels cantants llatins més reconeguts del món -ha venut més de 100 milions de còpies-, Juan Gabriel, conegut com 'El divo de Juárez', va compondre molts dels grans èxits de Rocío Dúrcal, Luis Miguel i Isabel Pantoja, entre altres.

El president de Mèxic, Enrique Peña Nieto, i mitjans locals han informat de la mort del divo mexicà als 66 anys a causa d'un infart. "Lamento la mort de Juan Gabriel, una de les grans icones musicals del nostre país. El meu condol als seus familiars i amics", ha dit Peña Nieto, via Twitter.

La cadena CBS ha citat fonts dels forenses a Los Angeles, que han assegurat haver rebut una trucada per a una investigació per "mort natural" a la residència de l'artista a Santa Monica.

INFÀNCIA DIFÍCIL

Alberto Aguilera Valadez, el seu verdader nom, va néixer a Parácuaro (Michoacán, Mèxic) el 7 de gener de 1950 i va tenir una infància difícil, ja que va passar 15 anys internat en un centre de millora infantil, on va compondre la seva primera cançó als 13 anys i va debutar el 1965 en el programa 'Noches rancheras'.

Al llarg de la seva carrera, va compondre i va interpretar temes que van marcar la història musical de Mèxic i, per extensió, d'Amèrica Llatina, com 'Se me olvidó otra vez', 'Con tu amor', 'Amor eterno' o 'Así fue'.

Es movia amb facilitat en diversos gèneres musicals com el mariachi, la balada, la ranxera, el pop o la música 'norteña', i era conegut també pels seus gran dots de 'showman' a l'escenari.

DE GIRA

Juan Gabriel estava de gira pels Estats Units amb el seu espectacle MeXXIco Es Todo, que va portar el 26 d'agost al Fòrum de Los Angeles i que finalment es va convertir en el seu últim concert.

El mitjà especialitzat 'Billboard', en la seva crònica del recitalBillboard, va descriure que va cantar durant "dues hores seguides" i va exalçar l'energia de l'artista sobre l'escenari. Juan Gabriel, vestit de negre amb una camisa blava, va actuar acompanyat d'una "banda completa de mariachis", una orquestra i un grup de més de 20 ballarins. L'exitós cantant va interpretar per al públic cançons tan conegudes com 'Así fue', 'Inocente pobre amigo' i 'El noa noa'.

HOMENATGE A ROCÍO DÚRCAL

Notícies relacionades

El concert es va celebrar en un escenari de 360 graus i 'Billboard' va subratllar l'ambient "patriòtic" de l'esdeveniment, així com l'homenatge que l'artista va retre a Rocío Dúrcal, amb qui va cantar al llarg de la seva trajectòria en nombrosos duets, i la imatge de la qual va aparèixer a les pantalles mentre Juan Gabriel abordava el tema 'Costumbres'. El mexicà va comptar, a més, amb la col·laboració sobre els escenaris dels grups Zona Prieta i Jerok.

Estava previst que Juan Gabriel continués el seu 'tour' aquest dilluns a la ciutat texana d'El Paso per, posteriorment, seguir recorrent la geografia nord-americana amb parades en ciutats com Las Vegas, Miami Nova York.