HISTÒRIES DE 'JOC DE TRONS' (8)

El cavaller de les flors d'Eduard II

ealos34780590 loras tyrrel160729205325

ealos34780590 loras tyrrel160729205325

1
Es llegeix en minuts
Ernest Alós
Ernest Alós

Coordinador d'Opinió y Participació

Especialista en Escric, quan puc, sobre literatura fantàstica i de ciència ficció, ornitologia, llengua, fotografia o Barcelona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ja era hora que arribéssim a les dinasties dels Plantagenet, els Lancaster i els York que van alimentar els drames històrics de Shakespeare Marlowe i les vicissituds dels quals ha absorbit George R. R. Martin. I podríem començar amb els amors entre Eduard II i Piers Gaveston, cavaller gascó contractat per ensenyar a fer anar l’espasa a l’encara príncep però que a més li va descobrir altres pràctiques. Una parella que emulen Renly Baratheon i l’estrella dels tornejos, comandant de la seva guàrdia i company de llit Loras Tyrrel, el Cavaller de les Flors.

Les relacions homosexuals no haurien de ser necessàriament menys habituals en aquells temps que avui dia (déu n’hi do Ricard Cor de Lleó). Segons l’historiador John Boswell, van trigar a ser condemnades i Eduard Piers van ser dels primers a patir-ne la intolerància. Encara que probablement tampoc l’Alta Edat Mitjana arribés a la frescor que Martin ha imaginat, inspirant-se en Al-Andalus, per als desacomplexats, promiscus i bisexuals dorniencs.  

Tornem a Eduard II Piers Gaveston. El cruel Eduard I Camesllargues va recelar amb tanta familiaritat del seu fill i va fer exiliar Gaveston. Però a l’arribar al tron, Eduard II va recuperar el seu cavaller, va fer diversos lletjos a la reina i el va nomenar duc de Cornualla, regent d’Anglaterra i lloctinent d’Irlanda i d’Escòcia. Dues vegades més va haver d’exiliar-se Gaveston, fins que després del seu tercer retorn la noblesa se’n va afartar, l’Església el va excomunicar i li van tallar el cap a Blacklow Hill. O bé és cert que havien arribat temps d’intolerància i els conjurats ducs de Lancaster Warwick i l’arquebisbe de Canterbury eren tan homòfobs com el Pardal Suprem o bé, com apunten altres historiadors, es tractava era de tallar les ales al favorit. Però, en tot cas, abans el Loras imaginat per Martin que el Galveston distorsionat de Braveheart, per descomptat. 

En episodis anteriors...

1. Els murs d'Adrià, Trump i George R. R. Martin

2. Savonarola i el Pardal Suprem

3. Immaculats, geníssars i mamelucs

Notícies relacionades

4. Casament vermell, sopar negre i venjança catalana

5. Sacerdots vermells, escots i Ahura Mazda