Les 53 peces de Sixena del MNAC ja estan camí d'Aragó

Un camió amb els objectes artístics ha sortit dels magatzems del museu així que el Consell Executiu ha aprovat, aquest matí, el trasllat

fcasals34822502 icult sijena160726192901

fcasals34822502 icult sijena160726192901

1
Es llegeix en minuts
Ernest Alós
Ernest Alós

Coordinador d'Opinió y Participació

Especialista en Escric, quan puc, sobre literatura fantàstica i de ciència ficció, ornitologia, llengua, fotografia o Barcelona

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les 53 peces procedents del monestir de Sixena dipositades al MNAC ja han sortit del museu camí del monestir aragonès, immediatament després que el Consell Executiu de la Generalitat n'hagi aprovat aquest matí el trasllat. El Govern d'Aragó esperava des d'ahir, amb els tècnics i les sales d'exposició disposades, el retorn dels objectes ordenat per una jutge de primera instància d'Osca. La jutge havia dictaminat l'execució de la seva sentència en un termini que s'acabava ahir, dilluns 25 de juliol.

Notícies relacionades

La sentència de la jutge afecta tant les 53 peces del MNAC que són entregades com 44 més que estan dipositades al Museu de Lleida, entre elles les de més valor. La posició de la Generalitat és no retornar-les mentre formin part del catàleg de béns patrimonials protegits a Catalunya, de manera que considera que no han de sortir de Lleida fins que siguin formalment descatalogades, un procés que encara ha de passar per diversos passos.

Segons l'Executiu català, tenint en compte que la sentència no és ferma ja que encara s'hauran de veure un recurs davant l'Audiència Provincial d'Osca i, en cas de ser la sentència negativa, un segon recurs davant el Tribunal Suprem, s'hauria d'haver esperat fins a completar aquest recorregut judicial. No obstant, el conseller Vila ha manifestat la seva disposició a acatar les ordres judicials abans que hagi d'intervenir la policia instada per les autoritats judicials. Cosa que encara és possible, en el cas de Lleida, si el ritme de la tramitació no satisfà la jutge de primera instància d'Osca i els requeriments que davant d'ella han presentat tant el Govern d'Aragó com l'Ajuntament de Vilanova de Sixena.