LA GRAN CITA DEL HEAVY I EL HARD ROCK

Can Zam, la capital del metal

El Rock Fest Barcelona reuneix les estrelles del rock dur a Santa Coloma: Iron Maiden, King Diamond, Whitesnake, Twisted Sister, Slayer...

3
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

En tres anys, discretament, un nou gegant dels festivals ha anat creixent en el flanc nord de la capital catalana. És el Rock Fest Barcelona, que fa pinya amb un imaginari, el del heavy metal i el hard rock, situat extramurs tant de la música de consum com del paisatge alternatiu. No va amb mitges tintes: la seva tercera edició, des d'aquest divendres fins al diumenge, aspira a congregar 60.000 persones amb un cartell encapçalat per Iron Maiden.

No és exagerat afirmar que el Rock Fest convertirà aquests dies el parc de Can Zam, a Santa Coloma de Gramenet, en capital del heavy metal i rodalies: a més del grup britànic, hi actuaran King Diamond, Whitesnake, Twisted Sister, Slayer, Blind Guardian, Anthrax, Michael Schenker, Kreator, Overkill, Impellitteri..., i fins a 41 bandes, gran part d'elles molt reconegudes en el sector, incloses espanyoles com Mägo d'Oz, Barón Rojo Rata Blanca.

Les estrelles

TWISTED SISTER. Grup fetitxe del festival, va actuar en les dues edicions anteriors i repetirà en el marc d'una gira que, segons Dee Snider, és l'última. Pioner d'un metal amb arrel glam, fa deu anys que no publica disc però es basta amb himnes com ‘We’re not gonna take it’ (Diumenge, 17. 23.40 hores).

Parlem d'un festival que, a la Barcelona de la música alternativa, electrònica i mestissa, i a una Catalunya més donada al pop i a la revetlla folk, pot tenir el seu punt de raresa. Els seus organitzadors s'avenen a considerar-lo “diferent” dels altres. “Cosa que ens alegra molt: poder oferir una proposta diferent, a casa i que a més és el que ens agrada”, raona Jordi Rodero, director d'operacions del Rock Fest, que es pren amb esportivitat la històricament discreta presència del metal als mitjans. “Som els grans oblidats, esdeveniments molt més petits però amb cartells més ‘cool’ o de moda centren més l'atenció, però no li donem molta importància”.

SENSE SUBVENCIONS

El Rock Fest Barcelona està organitzat per una promotora independent i no rep subvencions (“tampoc les volem”), si bé compta amb un conveni de col·laboració amb l'Ajuntament de Santa Coloma per compartir despeses. També amb el de Montmeló, que ofereix una zona d'acampada comunicada amb Can Zam mitjançant un autobús llançadora. “Aquest és el lloc perfecte per localització, comunicacions i infraestructures”, destaca Rodero. El Rock Fest atrau públic de 56 països i té un impacte econòmic d'un milió i mig d'euros en l'economia de Santa Coloma.

Davant els seus dos escenaris bessons, que s'alternen perquè no hagi ni actuacions solapades ni llargues esperes, desfilarà un públic “de 4 a 70 anys”, tenint en compte que els gustos metàl·lics semblen heretar-se de pares a fills. “L'any passat vam tenir 600 menors de 12 anys, a qui vam regalar una samarreta del festival”, revela Rodero. Els fans es renoven, però no tant l'‘star system’, molt dependent de grans noms amb diverses dècades a l'esquena.

CANVI GENERACIONAL

Notícies relacionades

Si l'any passat van actuar dos grups que porten un temps dient adéu, Judas Priest i Scorpions, aquest any anuncien retirada Twisted Sister i Whitesnake. Si hi afegim que un altre clàssic, Mötorhead, ja no existeix, veiem que la primera divisió del gènere es va apagant. ¿No preocupa això al Rock Fest Barcelona? “Estem vivint un canvi generacional, és llei de vida i ens queden alguns anys per viure'l”, reflexiona Rodero, que confia en què “d'aquí a uns anys, les noves generacions de bandes passaran a ser clàssics”.

El festival col·labora amb el Banc dels Aliments (l'any passat va recollir sis tones de menjar) i l'associació Asdent, que reuneix fons per a la investigació de la malaltia de Dent, de la que està afectat el petit Nacho, un nen de sis anys de Santa Coloma. Serrells solidaris d'una mostra els organitzadors de la qual es proclamen fans i que donen les gràcies als “aficionats al rock” per “convertir el Rock Fest en un dels festivals de referència a Europa en tan sols tres edicions”.