Emmanuel Guigon, nou director del Museu Picasso

L'especialista en avantguardes històriques i art català substituirà en el càrrec Bernardo Laniado-Romero

lpedragosa34413777 icult  emmanuel guigon  director del museo picasso160622203008

lpedragosa34413777 icult emmanuel guigon director del museo picasso160622203008

1
Es llegeix en minuts
NATÀLIA FARRÉ / BARCELONA

Després dels cinc anys de direcció de Bernardo Laniado-Romero, el Museu Picasso obre una nova etapa nomenant Emmanuel Guigon (Besançon, França, 1959) com a responsable del centre. El francosuís (té les dues nacionalitats) és un «reconegut expert en les avantguardes històriques i l’art europeu de postguerra, i és especialista en art català i espanyol modern i contemporani», segons destaca la comissió d’experts (formada per Brigitte Léal, Claude Picasso, Daniel Giralt-Miracle, Rosa Maria Malet, Lourdes Cirlot i Isabel Balliu) que ahir va proposar el seu nomenament al Patronat de la fundació del centre.

La comissió destaca també que Guigon aporta amb la seva proposta «un molt bon posicionament» del Museu Picasso «entre les institucions museístiques de primera línia europees i internacionals»; així com «una molt bona connexió amb el món del col·leccionisme». De manera que tant el perfil professional com tècnic de Guigon són, a criteri dels experts, els que millor s’adapten a les bases del concurs per al càrrec. En total, s’han estudiat 13 candidatures procedents de Catalunya, Espanya, França, Itàlia, Rússia i Portugal, un detall, el de les nacionalitats, que confirma que el fins ara director, l’equatorià Laniado-Romero, definitivament no s’ha presentat al concurs.

El responsable fins a finals de mes no podia ampliar el seu contracte perquè ja havia esgotat l’única possible pròrroga pactada, així que si volia acabar el seu projecte (els directors de museu solen firmar per cinc anys més cinc més prorrogables per poder desplegar les seves propostes) havia de tornar a presentar-se a concurs. Cosa que ja va insinuar que no faria. De manera que l’encara director deixarà el càrrec sense poder emprendre tot el que havia previst.

Notícies relacionades

Guigon és doctor en Història de l’Art Contemporani per la Universitat de la Sorbona (França), i actualment és director delegat responsable dels museus de Besançon. Ha sigut conservador en cap del Museu d’Art Modern i Contemporani d’Estrasburg, així com de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM). A més ha comissariat múltiples exposicions, entre elles monogràfiques sobre Juli González, Joaquim Torres García i Antonio Saura, i temàtiques sobre Dau al set, el món de Juan Eduardo Cirlot i la relació del surrealisme amb la guerra civil. 

També ha publicat nombrosos assajos sobre pintura moderna i contemporània, a més de ser autor d’una història del collage espanyol i diversos estudis sobre l’escultura i l’art de l’assamblage.