DISCURS MOLT PERSONAL

Fernando del Paso dedica el seu premi Cervantes a "Carmen Balcells de Catalunya"

L'escriptor mexicà denuncia al recollir el guardó que el seu país s'està convertint en un "estat totalitari"

Fernando del Paso rep el premi Cervantes. / EFE / JAVIER LIZÓN / VÍDEO: ATLAS

3
Es llegeix en minuts

Solen titllar-lo de dandi per la seva afició a incloure en el seu vestuari alguna peça de vestir distingida, tan elegant com fora de l'habitual. De fet, aquesta setmana se l'ha vist per Madrid amb jaqueta rosa i ulleres de sol de magnat caribeny complint amb el protocol del premi Cervantes. Avui, per recollir el guardó de mans del rei Felip VI, l'escriptor mexicà Fernando del Paso ha elegit la sobrietat del vestit fosc, però l'ha trencat amb una corbata d'amples franges vermelles i grogues que semblaven contenir una al·lusió. No en va, ha acabat la seva al·locució donant les gràcies a Espanya, però l'ha iniciat proclamant: "Dedico aquest discurs a Carmen Balcells de Catalunya".

Solemne però amb aspecte humil en la seva cadira de rodes, amb cops d'humor que han provocat riallades al paranimf de la Universitat d'Alcalá de Henares (Madrid), però també amb afirmacions greus contra el seu país que han sonat com un tro, el número 41 dels guardonats amb el premi més prestigiós de les lletres castellanes, que avui celebrava el 400 aniversari de la mort de Cervantes, ha pronunciat un discurs molt personal i emotiu en el qual ha repassat la seva biografia, tant l'íntima com la literària, i s'ha definit a si mateix com un camp de batalla en el qual van combatre la seva mà esquerra, que volia pintar, i la dreta, que és amb la que el van obligar a escriure. "No sóc ambidextre, sóc ambisinistre. La meva mà dreta s'ha imposat", ha reconegut.

No obstant, les primeres paraules del sisè mexicà que aconsegueix el Cervantes no han estat dedicades a parlar de literatura, sinó de política. Del Paso ha denunciat que a Mèxic continuen "els atracaments, les extorsions, els segrestos, els feminicidis, la corrupció i els abusos de poder", i encara que ha reconegut que li feia vergonya criticar el seu país a l'estranger, ha advertit que no denunciar-ho li feia "encara més vergonya" i ha assenyalat que Mèxic sembla "el principi d'un estat totalitari".

LA INFLUÈNCIA DE MIGUEL HERNÁNDEZ

L'autor de 'José Trigo', de 81 anys, ha relatat la seva primera trobada amb el Quixot, obra que va descobrir sent un adolescent a casa del seu oncle, i ha passat revista a l'àmplia plèiade d'autors espanyols que l'han influït com a escriptor, encara que ha reconegut que fue Miguel Hernández qui "va detonar" la seva vocació literària.

La vida i l'obra de Del Paso són dues cares de la mateixa moneda, com el mateix autor ha evidenciat a 'Palinuro de Mejico', l'autobiografia inventada que va publicar el 1977, i ha confirmat en el seu discurs d'acceptació del Cervantes, ple de referències vitals com les 15 operacions quirúrgiques a les quals ha sigut sotmès i la seva llarga prole de fills, néts i besnéts, molts dels quals l'han acompanyat en la recollida del premi.

Es mou en cadira de rodes des que una isquèmia cerebral el va deixar sense parla fa tres anys, de la qual es va recuperar llegint en veu alta fragments de la seva obra 'Noticias del Imperio'. "La vida ha sigut 'cuata' amb mi", ha resumit el novel·lista, poeta, assagista i contista mexicà, que ha deixat caure un desig: que la seva obra de teatre 'La muerte se va a Granada', ambientada en l'assassinat de Lorca, sigui representada algun dia a Espanya.

TUNA UNIVERSITÀRIA

Notícies relacionades

En el seu discurs de resposta, Felip VI, que ha subratllat la data del 400 aniversari de la mort de Cervantes i ha destacat els vincles editorials que uneixen Mèxic i Espanya, ha agraït a Del Paso per ser "testimoni d'amor a una llengua i a una tradició literària que avui honorem". El monarca, que ha recordat que la meitat del premi era per a Socorro, la dona de Fernando, també present en l'acte en cadira de rodes, ha estat acompanyat per la reina Letizia, el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, i el ministre de Cultura en funcions, Íñigo Méndez de Vigo, que ha donat l'enhorabona a Del Paso per haver regalat als seus lectors "tants trossets d'esperança".

Emocionat, el guardonat ha saludat amb la mà amb el mateix senyal d'agraïment amb el qual minuts més tard ha atès la tuna universitària. Poc abans, en els últims fragments del seu discurs, havia promès seguir escrivint "fins que s'acabi la meva vida".