NOVETAT DE SANT JORDI

El sexe il·lustrat

Deu joves il·lustradors presenten un decàleg d'escenes eròtiques i sensuals a 'Cuando el negro se hace rosa', un cuidat i personal volum no apte per a menors

aabella33521784 icult ilustracion del libro cuando el negro se 160413132506

aabella33521784 icult  ilustracion  del  libro cuando el negro se 160413132506
aabella33521787 icult  ilustracion  del  libro cuando el negro se 160413132520
aabella33521904 icult  ilustracion  del  libro cuando el negro se 160413133207
aabella33521782 icult  ilustracion  del  libro cuando el negro se 160413132440
aabella33521792 icult  ilustracion  del  libro cuando el negro se 160413132536
lpedragosa33599052 icult  comic  ilustraci n de lyona para el  libro 160419203843

/

3
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un llibre de sexe. No enganyen els seus 10 autors el breu avís per a navegants de la contraportada de 'Cuando el negro se hace rosa' (Lunwerg). El lector espectador (no apte per a menors) hi trobarà coits, orgies, amor lèsbic, masturbació, carícies i petons, fantasies sexuals..., però no és un Kama-sutra a l'ús, és un decàleg d'escenes eròtiques i sensuals, cadascuna obra d'un membre de la nova generació d'il·lustradors. Ells són Amaia Arrazola, Paula Bonet, Maria Herreros, Lyona, Maria Diamantes, Sergio Mora, David de las Heras, Chamo San, Conrad Roset i Ricardo Cavolo.

Col·legues i amics, la idea va néixer i va cristal·litzar en un sopar durant les festes de Nadal. Acabada la nit ja tenien clar, a més del tema (el sexe, és clar), el títol, els colors en bito a joc en negre i rosa, el format (un llibre objecte de pàgines que s'obren en acordió guardat en un elegant estoig negre, amb una il·lustració per pàgina. Al revers, cada artista hi escriuria o reproduiria un text) i la total llibertat. L?endemà mateix van enviar la proposta a l'editorial, que no ho va dubtar ni un segon. El resultat, a punt per a Sant Jordi.

El negre i el rosa, a més d'una manera de donar coherència al llibre, eren els colors de les zones erògenes de l'ésser humà, dels mugrons i els llavis”, apunta Lyona (nom artístic de Marta Puig). Ella s'atreveix amb una orgia domèstica i amb un breu relat eròtic sobre l'escena. “Jo estic acostumada a fer il·lustració infantil i en un to més naïf, així que aquí vaig pensar, ¿per què no portar-ho al límit? ¿quina fantasia tens? I una orgia em permetia mostrar moltes postures entrellaçades com una serp i posar-les en un saló, un espai quotidià en el qual a sobre hi ha gats observant-ho”.

“En els meus treballs hi ha molts nus i la meva il·lustració ja és eròtica i sensual, així que vaig optar per seguir en aquesta línia, amb una parella fent l'amor, però pujant una mica més el to”, explica Conrad Roset, acostumat a despullar la bellesa de la figura femenina en els seus reconeixibles ‘Muses’. En el seu revers, poc text, només escriu: ‘Els amants’ sobre un fons de cossos. “M'explico millor amb imatges”, aclareix.

“Jo vaig voler fer un Adam i una Eva, amb una serp i tigres, a la selva... la història de la Creació però de debò, ja que no són creats de zero, ella té tatuatges geomètrics, ell té tatuats tigres, tots dos han tingut vida abans d'estar junts i no estan junts només per procrear, és sexe”, detalla Ricardo Cavolo (‘Vida indie’, ‘El desorganismo de Daniel Johnston’). Com que el dibuix li va recordar el quadro ‘Selva verge al capvespre’ (1910), d'Henri Rousseau, va escriure un breu text sobre ell.

Notícies relacionades

Maria Herreros, que acaba de publicar ‘Marilyn tenía once dedos en los pies’, on il·lustra les seves xafarderies favorites de les estrelles de Hollywood, ha optat per una explícita estampa eròtica japonesa. El text que ha elegit per a l'altra cara de la il·lustració és, però, un fragment, no menys explícit i desinhibit, d'una carta real de James Joyce a la seva dona, Nora Barnacle.  

Mentre la il·lustració de Maria Diamantes evoca la masturbació femenina i la de Paula Bonet una escena lèsbica, Amaia Arrazola mostra els somnis i fantasies eròtiques de dues persones que es passen les nits pensant l'un en l'altre. Tot un recorregut visual per seguir superant tabús. Perquè "encara n'hi ha -apunta Cavolo-. Encara no es tracta el sexe amb la naturalitat amb què s'hauria de tractar". 

Altres ‘kamasutres’ 

.